A Múzeum

Néprajz

A Csíki Székely Múzeum néprajzi részlegének tárgyanyaga a népi életmód csaknem minden területét felöleli. A tárgyak készítése a 19. század végére és a 20. század első évtizedeire datálható, de vannak ezeknél régebbi és/vagy recensebb objektumok is. A néprajzi gyűjtemény alapját még az 1930-as csíksomlyói Néprajzi és egyházművészeti kiállítás alkalmával rakták le. Az utána következő évtizedekben véletlenszerű és célorientált gyűjtések történtek a gyűjtemény gazdagítására. A tárgyanyag leginkább a csíki népi életet próbálja bemutatni.

A néprajzi gyűjtemény nagyjából 7834 darabból áll, amelyből 2401 db. textília, viselet, lábbeli és fejfedő, fa-fém-kerámia eszközök, szerszámok és edények száma 4000 darab, kályhacsempe van 947 darab, és az írott tojás gyűjteményt 486 tojás alkotja. Ugyancsak a néprajzi gyűjteményhez tartoznak a múzeum hátsó udvarán található szabadtéri gyűjtemény épületei és székelykapui (1972–1978 között hozták be és építették fel újra ezeknek az építményeknek a nagy részét). Jelenleg a szabadtéri néprajzi gyűjteményünk a következő objektumokból áll: 6+1 parasztház, 15 székelykapu (ezek közül 3 kapu a 19. század elejéről), 2 gabonás, 1 fedeleskút. Sajnos, ez a skanzen nem látogatható, mivelhogy teljes felújítást-restaurálást igényel, valamint külön programot és személyzetet kell hozzá biztosítani.

A textilgyűjtemény olyan régi és értékes darabokat tartalmaz, mint a híres csíki festékesek, csíki székely viseletdarabok (rokolyák, mellények, vizitkák, ingek, székelyharisnyák stb.), házbelső textíliák, csergék, csepeszek stb.

A fa-fém-kerámia gyűjtemény legértékesebb darabjai a különböző paraszti bútorok: festett és ácsolt ládák, szuszékok, almáriumok, kamarás asztalok, kanapéjos padok, falitékák, padok, székek. Jelentős részei a gyűjteménynek a paraszti mindennapi élet szerszámai és eszközei a sulyoktól kezdve az egészvágású szekérig. A népi kerámiaművészet Csíkra jellemző alkotásai ugyanúgy fellelhetők a néprajzi gyűjteményben, mint más vidékek cserépedényei (kézdivásárhelyi, székelyzsombori, szolokmai, barcaújfalusi, tordai, besztercei, alföldi). Népi kályhacsempe gyűjteményünk is jelentős.

Múzeumunk látogatói megcsodálhatják a csíki székely népi mintakincs megjelenését a különböző köznapi és ünnepi darabokon, megtapasztalhatják, milyen volt a valamikori népélet Csíkban. Néprajzi alapkiállításunk – a Csíki idők járása – is hozzásegíti a mindenkori látogatót, hogy átfogó képet tudjon alkotni magának a régi életmódról a kiállított és kontextusba helyezett néprajzi tárgyakon keresztül.