Kiállítások

Típusbútor

A falusi lakáskultúra 1945-1980 között 

A falusi lakáskultúra 1945-1980 közötti változását, a típusbútorok megjelenését és elterjedését követi nyomon a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum vándorkiállítása, amely a falusi otthonokban is megjelenő berendezési tárgyak világán keresztül mutatja be a 20. századi magyar falu jelentős társadalmi átalakulását. A kiállításon bemutatjuk a legjelentősebb típusbútorokat, lakótérhasználati szokásokat, illetve a bútorgyárak, a tervezők és a média szerepét.


A 20. századi magyar, rurális lakáskultúra egyik legjelentősebb átalakulása a típusbútorok megjelenésével zajlott le.  A gyáripari bútorok az olcsó, tömegáru megjelenését biztosították a falvakban is. Ennek első jelentős úttörője a Thonet-szék volt. A második világháború után  a három alapvető lakástípus tovább élt: a polgári, a munkás és a paraszti otthonkultúra. Az ötvenes években a jobb módú paraszti lakás berendezésének legfontosabb darabjai a többnyire kézműves munkával készített bútor együttesek voltak, melyeket szimmetrikus vagy centrális módon helyeztek el.  A falusi lakások belső rendjében az első jelentős átalakulás a 60-as évek második felében következett be. Az ekkor házasságot kötők lakásaiban megjelentek az első gyáripari bútorok, az első típusbútorok. A 70-es évek közepétől általánosan elterjed a szekrénysoros berendezés, majd az újabb modernizációs hullám a lakások növekvő szobaszámának megfelelően átalakította a lakótér-használati szokásokat.

A kiállítás a korszak bútorait, az enteriőr kiegészítőit mutatja be − részben kronológiai sorrendben, részben a kockaház elterjedésével megjelenő alaprajzi kiosztás szemléltetésével (konyha, fürdőszoba, tisztaszoba-nappali, gyerekszoba), majd a „fogyasztásra serkentő manipulátorok": bútorgyárak, bútorkereskedelem, média bemutatásával. A kiállítás érzékelteti a reprezentáció és az önkifejezés formáit is a korszak dísztárgyaival, lakás-kiegészítőivel.

A kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Zala Megyei Levéltár,Sóstói Múzeumfalu, valamint a Csíki Székely Múzeum együttműködésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.


Múzeumpedagógiai foglalkozás csoportoknak

A kiállításhoz Hogyan került a porcelán elefánt a polcra? címmel múzeumpedagógiai foglalkozást hirdetünk 5−8. és 9−12. osztályosok számára március 11−14., valamint március 25 − április 18. közötti időszakra. A diákok aktív részvételén alapuló foglalkozás célja a hagyományos paraszti kultúra és a modern életstílus közötti különbségek felfedeztetése: a lakáskultúra szocializmusbeli változásainak feltérképezése, ezen lakótérhasználati változások napjainkban is fellelhető tárgyi, viselkedésbeli lenyomatainak felismertetése. A foglalkozáson értelmezni szeretnénk a szocializmus és napjaink fogyasztói társadalma közötti hasonlóságokat és különbségeket. Közvetett célunk a generációk párbeszédének, kapcsolatának erősítése és a kritikai gondolkodás fejlesztése. A foglalkozás a bemutatni kívánt korszak eredeti tárgyi környezetében zajlik.

A foglalkozás csoportoknak (min. 15, max. 30 fő) 5 lej/személy. Előzetes bejelentkezés szükséges. Ezt megtehetik a következő elérhetőségeken: Titkárság: info@csikimuzeum.ro, tel.: 0040 266 372 024; vagy Demény Enikő és Kádár Kincső múzeumpedagógusainknál a muzeumpedagogia@csikimuzeum.ro email címen.

Időpont

2014-02-27

2014-05-04

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Iparművészet