Kiállítások

A Studio 9 jubileumi kiállítása

A Studio 9 csoportosulás tagjai 10 éve állítanak ki közösen, évente megújuló vándorkiállításokon.

Amikor annak idején felvetették a közös kiállítások, a csoportosulássá való szerveződés lehetőségét, elsősorban gyakorlatiasan gondolkodtak. Különösebben nem terveztek hosszú távra, mindig csak a soron következőt látva próbáltak előre lépni. Mindig csak egyet.
Az eltelt kerek tíz esztendő nem csak a jó tervezésnek köszönhető, hanem a kiállításokon, a közös munkán, a lassan valóban csoporttá érő alkotók évről-évre megújuló lendületének, hogy mindig volt valaki, aki hajlandó volt kézbe venni a kiállítások megszervezésének és utaztatásának minden nyűgét.
A csoportosulás nevébe a tagok számát is rögzítették az induláskor, feltételezve, hogy a csapat összetétele többé-kevésbé változatlan marad. Ezúttal is kilenc alkotó szerepel a kiállításon, de ha visszatekintünk, voltak időközben változások. Voltak távozó és újan érkező tagjai a csoportnak, volt, aki csak egy időre függesztette fel Studio 9-beli tevékenységét, de a csapat nagyrésze mindvégig változatlan maradt.
Könnyen az az érzésünk támadhat, hogy milyen hamar elrepült egy évtized, mintha csak most lett volna, úgy lerövidül ez az egész történet. Ha valaki azonban időt és energiát szán arra, hogy alaposabban szembenézzen ezzel a röpke tíz esztendővel, igencsak sokszínű és árnyalatokban gazdag kép bontakozhat ki előtte.
Kirajzolódhatnak egy csoport karakterjegyei, egy-egy alkotói életpálya tíz esztendejének útkeresései, visszatérő kérdései, kísérletei, személyes küzdelmei, hullámvölgyei, felismerései.
Minden bizonnyal kirajzolódhatna néhány emlékezetes mozzanat, felejthetetlen alkotás. És ha ez megtörténik, akkor már volt értelme ennek az egész erőfeszítésnek, akkor a folytatás kérdését is könnyebb továbbgondolni, hogy van-e lehetőség a csoportként való megújulásra, a szellemi frissesség fenntartására egy olyan, otthonossá alakított alkotói környezetben, ahol a megszokás könnyen elhatalmasodhat, van-e értelme, lehet-e egyáltalán alkotói csoportban, közösségben gondolkodni ismerve tíz év nehézségeit?! És folytathatnánk.
Ezek a kérdések minden évben felmerültek és minden alkalommal sikerült továbblépni. A tizedik évforduló nemcsak ünnep, hanem mérföldkő is. Hogy milyen lesz a folytatás, ahhoz pedig mindnyájunknak közünk lehet.

Kiállítanak:
Bara Barnabás
Botár László
Gergely Zoltán
Mezey Ildikó
Nagy Ödön
Szabó Árpád
Turcza László
Váncsa Mónika
Xantus Géza

A kiállítás támogatója: Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Időpont

2016-11-03

2016-11-30

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Képzőművészet