Kiállítások

Studio 9

A Studio 9 képzőművészeti csoportosulás idei vándorkiállításának első helyszíne Csíkszereda. A kilenc csíki képzőművész festészeti alkotásait, kisplasztikáit a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában május 12-ig láthatja a közönség. A csíkszeredai bemutató után az ország különböző városaiban és külföldön is látható lesz a vándortárlat.


"Bizonyos értelemben reprezentatív kiállításról, ”válogatásról” beszélhetünk, mely nem sorakoztatja fel ugyan a csíkszeredai képzőművészet minden árnyalatát, de azt hiszem, nyugodtan mondhatjuk, hogy azok a beszédmódok, melyek itt kifejezésre jutnak, karakteres vonásaikkal együtt jellemzőek a térségben, hasonló értelmezési mechanizmusokat hozva mozgásba. Hagyományos keretek között sajátos megnyilvánulások jutnak szóhoz, bonyolódnak párbeszédbe egymást erősítve. A tálalás sem seregszemlét idéz, inkább otthonos hangulatot teremt, ahol a különböző kapcsolódások módja és ereje által mind jobban kirajzolódnak a kontúrok, a karakterek mind jobban megragadhatóak.
(...)
Az elmúlt kilenc év alatt az alkotók változtak, ugyanakkor egyértelműen önazonosak maradtak, ragaszkodva ahhoz az alapanyaghoz, amelyet valamikor pályakezdés idején sikerült hitelesen megformálni, artikulálni. Mindannyian érett művészek, akiknek alkotásain lassan generációk cseperedtek fel, mégsem idegen tőlük a kísérletezés, a megújulás vágyából fakadó gesztusok használata”
− írja rólunk Túros Eszter művészettörténész a vándorkiállítás katalógusában.


Kiállító művészek:

Botár László

Gergely Zoltán

Mezey Ildikó

Nagy Ödön

Szabó Árpád

Tompa-Bors Eszter

Váncsa Mónika

Xantus Géza


Szervezők:

Csíkszereda Polgármesterei Hivatala, Erdélyi Összművészeti Egyesület, Csíki Székely Múzeum

Időpont

2015-04-23

2015-05-12

Helyszín

Kossuth utcai galéria

Témakör

Képzőművészet