Kiállítások

Nagy István 150

2023. március 28. Nagy István születésének 150. évfordulója volt. Erre az alkalomra nyílt meg a Csíki Székely Múzeum idei nagykiállítása, amely augusztus 30-ig látogatható. A kiállítás kurátorai, Székely Sebestyén György művészettörténész, a kolozsvári Quadro galéria igazgatója és Túros Eszter művészettörténész, a Csíki Székely Múzeum muzeológusa.

A kiállítás célja, hogy a művész életútját követve átfogó képet nyújtson erről a kivételes életműről, a Nagy István által művelt jellegzetes műfajokon, jellegzetes alkotói korszakain keresztül. Közel 200 alkotást sorakoztat fel a kiállítást, magyarországi és romániai múzeumok, valamint a legnagyobb magángyűjtők alkotásaiból válogatva.

Egy nagy művész élt közöttünk, akit még ma sem ismerünk jól. Egy nagy művész élt közöttünk, akiről leginkább szuperlatívuszokban beszélnek. Az évforduló időszerűvé tette egy régóta érlelődő életmű-kiállítás megrendezését, mely monumentalitása mellett a fenti kettősséget is igyekszik kibékíteni, a Nagy István művészetére nehezedő mítoszok mögött meglátva a történelem, a nehéz egzisztenciális körülmények, az egyre kínzóbb betegség szorongatásában vergődő művész alakulását az élettörténet tér-idő koordinátái mentén.

Nagy István rengeteget dolgozott. A kiállítás elrendezése, a tér adta lehetőségeken belül, az életmű sűrűségét és dinamikáját tükrözi, ahogyan két biztos pont, az anya és a művész kisfiának alakja között haladva, valamint a szülőfalu kézzelfogható valósága és az életmű utolsó időszakában emlékezetből festett erdélyi tájak között teljesedik ki művészete.

Ház. Boglya. Fa. Tájak, portrék, csendéletek. Nehéz pontos szavakat találni művészetéhez. Ahogy ő maga is szűkszavú volt, képeihez nem a szavak visznek közelebb. Elementáris erejükkel, „monumentális esendőségükkel” tartanak fogva.

A kiállítás létrehozásában a Türr István Múzeum (Baja), a Mission Art Galéria (Budapest), a Quadro Galéria (Kolozsvár), a Liszt Intézet (Sepsiszentgyörgy) és a Nagy István Művészeti Szakközépiskola volt a Csíki Székely Múzeum partnere.

Időpont

2023-03-28

2023-08-30

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Képzőművészet