Kiállítások

Gaál András 80

Jubileumi kiállítás


2016. március 5-én 18.00 órakor nyílt meg a Csíki Székely Múzeumban a nyolcvan éves Gaál András születésnapját ünneplő, a képzőművész eddigi munkásságára visszatekintő gyűjteményes kiállítás.

Gaál András mintegy 1500 képet festett, amelyek a világ számos országában, köz- és magángyűjteményekben megtalálhatók, ugyanakkor állandó kiállítást adományozott szülőfalujának, Gyergyóditrónak, amelynek egyben díszpolgára is. Gazdag pályája során számos kitüntetésben, díjban és elismerésben részesült, munkásságáról több könyv is megjelent. Igazi művészettörténeti személyiség, akinek eddigi élete, munkássága a képzőművészet és az alkotás szolgálatában telt el.


1936. március 9-én született Gyergyóditróban, 1950-1954 között marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Középiskola növendéke, ezt követően a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia Festészet-Pedagógia szakán folytatta főiskolai tanulmányait. (1954-1959) Gaál András 1959-1999 között rajztanár Csíkszeredában, kezdetben a helyi líceumban, majd 1972-től az akkor létrehozott művészeti elemi és középiskolában tanít. Négy évtizedes pedagógusi munkássága alatt alkotóvá váló vagy művészetkedvelő nemzedékek egész sorát bocsátja útjára. A múlt század hatvanas-hetvenes éveiben találja meg szinte valamennyi technikában (olaj, akvarell, pasztell, akril) azt a konkrét és absztrakt határán mozgó látásmódját, amelynek segítségével önmagán átszűrve, erőteljes expresszionizmussal és fegyelmezett konstruktivizmussal festi meg Székelyföld domborzati és településszerkezeti jellegzetességeit. Festészete ugyanakkor figurális kompozíciókkal, portrékkal és monumentális munkákkal is gazdagodik. Csíkszeredában a nevéhez fűződik a rendszeres képzőművészeti kiállítások elindítása, ebben nagy szerepet játszik a Romániai Képzőművészek Szövetsége megyei fiókjának az élén betöltött szerepe. 1974-ben az újságíró Zöld Lajossal együtt megalapítják a Szárhegyi Barátság Alkotótábort, amely három évtized alatt Erdély és Románia egyik legnagyobb állandó gyűjteményét hozta létre. Gaál András 2003-ban gyermekeit követve a magyarországi Pannonhalmára költözik és itt, valamint számos más magyarországi helységben szervez művésztelepeket, illetve az évek során részt vesz számos európai és ázsiai ország alkotótáboraiban. Erdélyi jelenlétét sem adja fel, minden évben több hónapot tölt Marosfőn.


Az évforduló alkalmából a Csíkszereda Kiadó monográfiát jelentet meg Gaál Andrásról, amely Székedi Ferenc életpálya-interjúja és összefoglaló adatok mellett a festőművész munkáinak nyolcvan reprodukcióját is tartalmazza.

Időpont

2016-03-05

2016-04-17

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Képzőművészet