Kiállítások

Emelt fővel

Képek a Siculicidium utóéletéből

A madéfalvi veszedelem 250. évfordulója alkalmából Sógor Csaba európai parlamenti képviselő közreműködésével jutott el a madéfalvi Fészek Tájházba az „Emelt fővel”: Bukovinai székelyek Magyarországon 1941-2011 című vándorkiállítás. A tárlat Madéfalván a Siculicidium Emlékév januári rendezvénysorozatának egyik programpontja, majd 2014. január 25-től Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban is megtekinthető lesz a nagyközönség számára.


A bukovinai székelyek és a madéfalvi veszedelem emlékoszlopának történetét bemutató kiállítás megnyitójára január 25-én, szombaton 17 órától kerül sor a Csíki Székely Múzeumban. A vendégeket köszönti Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, a kiállítást megnyitja dr. Szőts Zoltán, a bonyhádi Völgységi Múzeum vezetője, közreműködik Györfi Erzsébet népdalénekes. Az esemény házigazdája Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.

A bonyhádi Völgységi Múzeum vándorkiállítása a Magyarországra szakadt bukovinai székelyek történetét dolgozza fel, méltó emléket állítva a 250 évvel ezelőtt elindult és a világ minden táján hazatalált székelyeknek. A kiállítás bemutatja a bukovinai székely közösség vándorlásának főbb állomásait az 1764-es madéfalvi veszedelemtől napjainkig, és betekintést enged emlék- és hagyományőrző tevékenységükbe is. A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége által szervezett néprajzi gyűjtőtáborok eredményeként összegyűjtött dokumentumok és képek együttese nem csak a vándorlást mutatja be, hanem rávilágít a további telepítések okaira és következményeire.

A kiállítás megvalósítói: Völgységi Múzeum (Bonyhád), Fészek Tájház (Madéfalva), Csíki Székely Múzeum, ENP Képviselőcsoport.

Időpont

2014-01-25

2014-02-23

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Történelem