Kiállítások

Csoma kapui

Kubinyi Anna textilművész kiállítása


Kubinyi Anna Kossuth- és Prima Primissima-díjas, legutóbb Szervátiusz Jenő-díjban részesült textilművésznek nyílik kiállítasa április 10-én 18 órától a Csíki Székely Múzeumban. A Szervátiusz Alapítvány és a Csíki Székely Múzeum közös szervezésében létrejött tárlatot Márton Árpád festőművész nyitja meg, a vendégeket köszönti Ráduly Róbert Kálmán polgármester, házigazda Gyarmati Zsolt múzeumigazgató. Közreműködnek Puskás László színművész és Sándor Katalin népdalénekes.


Kubinyi Anna a Magyar Iparművészeti Főiskola gobelin szakán szerzett diplomát 1976-ban. Művészeti tanulmányai elősegítették, hogy kialakítsa egyéni technikájához kapcsolódó motívumvilágát, amely a természet és tájmegjelenítést helyezte előtérbe. A szövés és relieftechnika segítségével plasztikus, a síkból kilépő, erősen absztrahált, dinamikus kompozíciókat teremt egyszerű anyagok alkalmazásával, mint a juta, kender, spárga.
Tanulmányai befejezése után folyamatosan alakította ki egyéni motívum és színvilágát. Műhelyében, kitartó tervezéssel és kézügyességgel elkészített munkáit egyéni kiállításokon mutatta meg a nagyközönségnek. Kiállításait eleinte Magyarországon, majd Európa több országában mutatta be. Kiemelkedő sikereket ért el Franciaországban, hazatérése után, új stílusával kapott kiemelkedő figyelmet.

"Az  ezredforduló első évében utaztam először Erdélybe és Székelyföldre, és az ott ért mély benyomások, élmények és felismerések forrásaivá váltak azóta készülő munkáimnak.
Erdélyi sorozat című gyűjteményem alkotásai teljes egészében az ősi székely-magyar népi művészet, örökség, kultúra előtti főhajtások a kortárs textilművészet lenyomataiként. Fő ihletői a székelykapuk, azok üzeneteket, jelentést hordozó csodálatos motívum világa, de helyet kapnak a nagyszentmiklósi és az ottlakai kincsek jellegzetes motívumai, a honfoglalás korának míves ornamentikái és nem utolsó sorban az egész világ által ismert és nagyra becsült Csoma Sándor alakja.
Boldogan teszem Székelyföldön ismét az emberek elé tiszteletem és csodálatom mementóit, melyek – mint tiszta forrásból − közös eleink kultúrásából, hagyatékából táplálkoznak.
Köszönöm az inspirációt és a lehetőséget."

Fővédnök: Áder János, Magyarország Köztársasági elnöke
Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)


Időpont

2014-04-11

2014-05-18

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Textilművészet