Kiállítások

BarabásiLab: Rejtett mintázatok

A hálózatkutatás és hálózati vizualizáció az elmúlt évek/évtizedek egyik legígéretesebb tudományos módszertani újdonsága, egy olyan új tanulási modell, amely hatékony eszköznek bizonyult a kulturális, társadalmi jelenségek, így a képzőművészeti színtér vizsgálatához is.

Barabási Albert-László világhírű fizikus, hálózatkutató Csíkkarcfalván született, középiskolai tanulmányait Csíkszeredában végezte, majd továbbtanult Bukarestben és Budapesten, ahonnan végül egészen Bostonig jutott.

Jelenleg több egyesült államokbeli egyetem munkatársa, illetve tagja egyebek mellett a Magyar Tudományos Akadémiának, az Academia Europaea-nek és az Amerikai Fizikai Társaságnak.

A BarabásiLab (a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontja) tevékenységének célja az, hogy kiderítse, hogyan néznek ki, hogyan fejlődnek és hogyan befolyásolják a hálózatok a komplex rendszerek megértését.

A Rejtett mintázatok Barabási Albert-Lászlónak a hálózatkutatás művészeti ábrázolásával debütáló kiállítása. Ez a tárlat több tucat empirikus kutatásból kialakuló lenyűgöző képet és tárgyat ölel fel, egyfajta tudományból és művészetből szőtt mozaik, amelyben a két terület elemeinek kereszteződéséből új utódok és mintázatok alakulnak ki. A Rejtett mintázatok célja végső soron az, hogy a hálózati gondolkodást közelebb hozza a művészethez és az érdeklődő nagyközönség széles köreihez.

A budapesti Ludwig Múzeumot és a karlsruhei Művészeti és Médiaközpontot (ZKM) követően harmadikként a Csíki Székely Múzeum biztosít teret a BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításnak. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Mikó-vár falai között már korábban is számos nemzetközi jelentőséggel bíró tárlatot tekinthetett meg a nagyérdemű, viszont ez számunkra – témakörén túl – abban is különleges, hogy megalkotója a világhírnév mellett egy született csíki székely.

A megnyitó pontos időpontja: 2022. május 7., szombat, 17 óra.

Az eseményen jelen lesz Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, laborvezető. 

Köszöntőbeszédet mond Korodi Attila, Csíkszereda.

A kiállítást megnyitja Részegh Botond képzőművész, a kiállítás kurátora.

A rendezvény házigazdája Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.


Bethlen Gábor KollégiumIdőpont

2022-05-07

2022-09-11

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Művészet és tudomány