Kiállítások

7. Székelyföldi Grafikai Biennálé

Pénteken, október 7-én nyílt  a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé csíkszeredai anyaga a Csíki Székely Múzeumban. Aż eseményen felszólaltak: Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora. A kiállítást Túros Eszter művészettörténész méltatta. 

A kiállítás házigazdájaként Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy a múzeum életében ez az első olyan tárlat, ami a kortárs művészetek meghatározó, ismert, elismert rendezvénye, illetve egyértelmű a létjogosultsága ebben a városban, intézményben. Külön kiemelte, hogy a kiállított és a nyertes alkotások között csíkszeredai alkotók munkája is megtalálható. 

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere beszédében gratulált a szervezőknek, köszönetét fejezte ki a rendezvényért: „látva az alkotásokat úgy érzem, hogy érdemes volt belevágni a biennálé megszervezésébe, hiszen így a képzőművészeti világ, minden kiállított alkotás és résztvevő művész által gazdagabbak lettünk. Külön öröm, hogy Székelyföld közös dimenzióban működik, a három megye együtt erősíti annak a kulturális világnak a hírét, hírnevét, amelyben élünk.”

Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora kiemelte: „A G7 legfőbb célja a továbbiakban is az volt, hogy fókuszba helyezze a kortárs grafikai törekvéseket, átfogó képet nyújtson a sokszorosító képalkotás jelenkori trendjeiről és fejlődéséről. Nyomonkövesse, feltérképezze, illetve rámutasson azokra a kölcsönhatásokra, amelyek a hagyományos és kísérleti grafikai eljárások különböző fúzióját eredményezhetik. Abban bíztunk, hogy a jelentkező művészek alkotói érzékenységének produktumai kiváló lenyomatai lesznek az elmúlt időszak történéseinek. ” 

A kiállítást Túros Eszter művészettörténész méltatta: „Elvont formák, struktúrák és szerkezetek képei adják a kiindulópontot. A rend, a határok különböző megjelölései adják az alaphangot, ahol ipari hatású vázak és szerkezetek, a káosz nyomai, a belakott rend, az otthonosság foszlányai, az útvesztőként és kiútként is működő labirintusok, a gyerekkor éles emlékei, az élet terei, kötések és oldások, ismétlődések, ciklikusság, feszes szerkezetek és organikus formák keretezik mozgásterünket. Ide kapcsolhatók a személyes történetek, a test, a magány képei, a nehezen megközelíthető, nagyon érzékenyen megformált, egyszemélyes terek. Tovább haladva, a külső és belső terek feszültségeiből rajzolódnak ki a cselekvés képei, melyek lényegükben az élet, életünk képei, a legaktuálisabb, legszorongatóbb kérdésekkel. Személyes küzdelmek, stratégiák, működésmódok. Lélegzetvételnyi kilépések egy útvesztőből.”- mondta.

A kiállítás november 18-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban.

Időpont

2022-10-07

2022-11-18

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Képzőművészet