Kiállítások

2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál – válogatás

A Csíki Székely Múzeum november 24-én nyitotta meg legfrissebb időszakos kiállítását, a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatott alkotásait bemutató tárlatot.

A Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa az illusztrációs művészeteket. Az illusztráció a kortárs vizualitás egyik legdinamikusabban fejlődő, leginnovatívabb ága. A fesztivál létrehozóinak szándéka, hogy kétévente ismétlődő (biennálé jellegű) pályázat, kiállítás és a kapcsolódó rendezvények által ösztönözzék a magyarországi irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához, láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.

Novembertől az év végéig a Csíki Székely Múzeumban is bemutatják a Székelyföldi Grafikai Biennálé kísérőrendezvényének számító Budapesti Illusztrációs Fesztivál válogatásanyagát. 5 teremben összesen több mint 110 munka vált megtekinthetővé, amelyeket ismerhetünk akár a Gutenberg kiadó könyveiből, vagy más kiadók által megjelentetett kötetekből is. Az irodalmi illusztráció műfaját tekintve meglehetősen intimnek mondható, hiszen természetes közege a könyv, ahol tenyérnyi képekkel az olvasó-néző alkot személyes viszonyt. A Budapesti Illusztrációs Fesztivál tárlatain a néző a kötetekből kilépett, önálló műként találkozhat az illusztrációs grafikával, amely mai formájában joggal tart igényt arra, hogy független képi formaként értelmezzük.

A december 30-ig, keddtől vasárnapig naponta 9 és 17 óra között megtekinthető tárlat kurátorai Herbszt László illusztrátor-tervező grafikus és Révész Emese művészettörténész.

Időpont

2022-11-24

2022-12-30

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Képzőművészet