Kiállítások

Utazóláda

A nyári utazási szezonra hangolódva az augusztusi hónap tárgya egy, az 1920-as években készült Goyard márkájú utazóláda.

A ládán található, utazáshoz kapcsolódó címkék, illetve az ezek egyikén található név, valamint a láda oldalaira festett monogram (A.M) alapján valószínűsíthetően az utazóláda első tulajdonosa, megrendelője Armand Massard olimpiai bajnok francia párbajtőrvívó volt.

Armand Massard (1884 – 1971) Párizsban született, rögtön az első olimpiáján, 1920-ban Antwerpenben aranyérmet szerzett párbajtőrvívásban. Ezen kívül még két olimpián versenyzett, az 1924-es Párizsin, valamint az 1928-as Amszterdamin. Összesen egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet szerzett. Aktív sportolói pályafutása után a sportdiplomácia útjára lépett, ő lett a Francia Vívószövetség elnöke. 1933 és 1967 között ő volt a Francia Olimpiai Bizottság elnöke, valamint egy ideig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöki tisztjét is betöltötte. A sportdiplomácián kívül újságíróként is szerteágazó tevékenységet folytatott, szerkesztője volt több újságnak is, mint a La Liberté, a La Presse vagy a Le Figaro.

A birtokunkban lévő utazóládájával utazott többek között az egyiptomi Alexandriába, az ausztriai Kitzbühelbe, vagy a hivatalos francia delegáció tagjaként az 1936-os németországi téli olmpiára Garmisch – Partenkirchenbe, megszállt a velencei Grand Hotelben, valamint a French Line hajótársaság (Compagnie Générale Transatlantique) transzatlanti járatán utazott a Le Havre – Southampton – New York vonalon, első osztályon.

Az utazóláda gyártója az 1792-ben alapított nagynevű francia Maison Goyard luxuscikkeket gyártó cég, mely azóta is az ágazat egyik éllovasa. A termékek egyediségét többek között a Goyardine vászon adja, melyet az 1900-as világkiállításon mutattak be és a két világháború közötti időszakban volt a legelterjedtebb.

A tárgy 2014-ben került a múzeum gyűjteményébe, Kovács Éva néhai csíkszeredai síző adományaként, kinek elmondása szerint az utazóláda bukaresti ismerősöktől került hozzá. A tárgy múzeumba kerülése után teljes konzerváláson esett át. A tisztítás a papíralapú címkék, illetve a láda összetett anyaghasználata miatt a szokásosnál bonyolultabb folyamat volt. Minden anyagtípus különböző kezelési módokat igényelt. A papíralapú címkék tisztításánál Benedek Éva papírrestaurátor működött közre. Ezen címkék megőrzése létfontosságú volt a konzerválás folyamatában, mivel nélkülözhetetlen információkat szolgáltatnak a tárgy történetéhez.

Az utazóláda megtekinthető a múzeum jegypénztárában keddtől vasárnapig, naponta 9 és 17 óra között.

Év

2023

Hónap

Augusztus

Témakör

Történelem