Kiállítások

Reneszánsz kötések

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál otthona a 400 esztendős Mikó-vár, ennek jegyében a júliusi hónap tárgya a reneszánsz művészethez kötődik.

A 15. századi magyar reneszánsz kötések két jellemző példája az 1985-ös csíksomlyói könyvlelet ősnyomtatványain, Petrus Lombardus Sententiarum libri IV. című művének harmadik és negyedik kötetén látható. A párizsi teológus nagy műve az egyházatyák teológiai kérdésekben kifejtett nézeteinek gyűjteménye, a kötetek 1491 után készültek, Anton Kobergerhez és Nürnberghez köthetőek.

A 15. sz. utolsó évtizedében készült és a budai Lucanus-csoporthoz köthető a kötésük: a táblák centrális elrendezésűek, a tükör középdísze a magyar reneszánsz kötéseken oly kedvelt nagyméretű, keretezett kör alak. Az italo-arab és a hurkolt fonadék tiszta reneszánsz minta. A kis rozetta és az egyenes szárú virág variánsai már a magyar gótikus kötéseken is jelentkeztek, és több 15. századi magyar reneszánsz kötés gyakori motívuma.

A harmadik kötet a 17. században Dési Mihály tulajdonában volt, illetve 1675-ben Apor Lázár, Kézdiszék alkirálybírája egy névtelen könyvgyűjtőnek adta, 1681-ben már Csíksomlyón volt. A negyedik kötet a 16. században a kolozsvári ferences kolostorban volt, majd 1664-ben már Csíksomlyón.

A tárgyak megtekinthetőek a múzeum jegypénztárában keddtől vasárnapig, naponta 9 és 17 óra között.

Év

2023

Hónap

Július

Témakör

Régi könyvek