Kiállítások

Preparált medve

A februári hónap tárgyának választott barnamedve (Ursus arctos) – számos más preparált állattal együtt – évtizedekig voltak részei a Csíki Székely Múzeum ikonikus természetrajzi kiállításának. Látogatók, azon belül is főleg diákok, gyerekek százait nyűgözte le a múzeum bástyájában fogadó látvány, és amint az alábbi beszámolóból is érezzük, hosszú évekre szóló maradandó élményt nyújtottak:

„A 80-as évek elején, kisiskolás koromban találkoztam először vele, amikor az osztállyal meglátogattuk a múzeumot. Hatalmas volt, méltóságteljes és attól a pillanattól kezdve, hogy egymás szemébe néztünk, különös kapcsolat született kettőnk között. A bástyateremben, körös-körül, számtalan állat, de engem ő volt az, aki ámulatba ejtett. Lenyűgözött és visszahívott. Ettől a pillanattól kezdve többször is meglátogattam úgy, hogy iskola után kitérőt tettem a múzeumba, belépőre költve a tízórai pénzemet, amit kiflire és joghurtra kaptam, csak azért, hogy újra meg újra láthassam. Tudom, hogy számára nem én voltam az egyetlen, hiszen nem volt olyan diák a városban, akivel ne találkozott volna. De az én rajongásom időtálló, ma is meghatározó emlék a gyerekkoromból. Később, amikor anya lettem, a gyerekeimnek is megmutattam, belevonva őket is ebbe a különös barátságba. Aztán hosszú évekre téli álomba szenderült...” 

Most felébresztettük, remélve, hogy egy hónapig újra hasonló élményt nyújthat a múzeumba látogatóknak, mint 30-40 évvel ezelőtt.

A barnamedve megtekinthető a múzeum jegypénztárában keddtől vasárnapig, naponta 9 és 17 óra között.

Év

2024

Hónap

Február

Témakör

Természettudományok