Kiállítások

Ereklyetartó mellkereszt

Húsvétra készülődve a Csíki Székely Múzeum egy igazán különleges, keresztény vonatkozású tárgyat ajánl a látogatók figyelmébe. A kotormányi ereklyetartó mellkereszt Székelyföld máig egyetlen ismert ilyen típusú tárgya, és Erdély területén is csak alig pár került elő eddig. A 11–12. századi, valószínűleg a kijevi Rusz területén készített mellkereszt egyik oldalán a keresztre feszített Krisztus, másik oldalán Mária látható a kisdeddel (a szárak végein medalionba foglalt apostolok). A szétnyitható keresztből „természetesen” hiányzik a lényeg, az egykori viselőjének erőt, bátorítást, védelmet és hitet kínáló szent ereklye, de maga a tárgy teljesen épen került elő szántás (!) során a piciny, templommal sem rendelkező Kotormány faluból.

Történeti jelentősége óriási. Egyszerre igazolja azt, hogy vidékünk így vagy úgy, de bekapcsolódott a korszak távolsági kereskedelmébe, azt, hogy a forrásokban elsőként csak a 16. században említett Kotormány falu már az Árpád-korban létezett, illetve azt, hogy területén egy rangos (nemes?) és vallásos ember élt. Vélhetően hozzá köthető a faluban végzett hitelesítő ásatás során előkerült lovagi kard markolatgombja is, és nagy bizonyossággal az ő neve vált a falucska helynevévé is (Katurman/Kotorman igazoltan Árpád-kori személynév).

A húsvéti ünnepkör alatt mindenképpen nézzék meg ezt az egyedi műtárgyat és hozzák el családtagjaikat, barátaikat is. Áldott húsvétot! Az ereklyetartó mellkereszt megtekinthető a múzeum jegypénztárában keddtől vasárnapig, naponta 9 és 17 óra között.


Forrás: Botár István: Medieval finds from Cotorman. Marisia XXXI, 299-312.

Év

2024

Hónap

Március

Témakör

Régészet