Expoziții

Pintaderă

Pentru luna februarie, în spiritul expoziției Transylvanian Design Week al cărei vernisaj va avea loc în cursul acestei luni, am ales un obiect de "design" preistoric din colecția instituției noastre – pintaderă.

Pintaderele sau ștampilele ornamentate din lut sunt artefacte descoperite atât în Europa, câtși în Asia și sunt tipice pentru mai multe culturi preistorice. Funcția pintaderelor nu este clară. Sigiliile care conțin o gamă largă de motive decorative, inclusiv spirale, valuri și linii în zigzag, ar fi putut fi folosite pentru a imprima pe o varietate de materiale (textile, piele, piele umană, chiar și pâine). O altă modalitate de utilizare a acestora era marcarea silozurilor de cereale sigilate cu emblema personală a proprietarului. Interesant este și faptul că desenele gravate pe discuri seamănă foarte mult cu cele pictate pe vasele de ceramică contemporane și pe alte artefacte decorate. 

În colecția Muzeului Secuiesc al Ciucului sunt 5 pintadere, care au fost descoperite în cursul săpăturilor arheologice (1962, 2022) din situl preistoric Potovszky-kert (grădina Potovszky) din Ciucsângeorgiu. Aceste obiecte au fost realizate în perioada eneoliticului, cultura Ariușd (Cucuteni-Tripolje 4600-3500 î.Hr.). Ca obiecte ale lunii sunt prezentate trei pintadere, evidențiind astfel diversitatea motivelor incizate pe ele. Două dintre ele sunt decorate cu un motiv în spirală, în timp ce a treia este decorată cu linii în zigzag, totodată două dintre ele au părțile de mâner intacte, care sunt găurite, deci proprietarul le purta înșirate.

An

2023

Luna

Februarie

Tema

Arheologie