Galeria Nagy Imre

Galeria “Nagy Imre”

GALERIA NAGY IMRE ESTE ÎNCHISĂ TEMPORAR PENTRU RENOVARE!


Întreaga moștenire poate fi împărțită în două părți: opera vieții și moștenirea materială. Mediul material care se afla în casă în momentul morții artistului a fost păstrat "intact", completat cu obiecte aduse din casa sa din Cluj. Vizitatorii pot vedea una dintre cele mai complete colecții de muzeu din zonă: totul, de la țigara Nationale a maestrului nefumător, folosită pe vremea când era apicultor, până la ultima pictură în ulei care a fost scoasă din uz, a fost păstrat și conservat. Jurnale, opere de artă cumpărate și dăruite, echipamente de pictură și de pescuit, scutere, ustensile de uz casnic, fotografii, scrisori, discuri, seturi de șah, stupi de albine și așa mai departe, toate obiectele mici și mari de uz cotidian acumulate de-a lungul unei vieți lungi și foarte bogate.


Opera de viață a lui Imre Nagy (1893-1976), pictor din Jigodin-Ciuc


Geniul său artistic este uneori contestat, dar personalitatea sa nu este niciodată contestată. Cunoașterea operei sale de o viață este de o importanță deosebită pentru comunitatea noastră: este un factor definitoriu pentru conștiință și existență. Autonomia sa personală a fost păstrată de-a lungul celor 54 de ani de activitate. Ca fermier și ca pictor, a fost o personalitate definitorie pentru comunitatea sa. A fost inclus în nomenclatorul artiștilor români și evaluat oficial în România, dar nu a aparținut nicăieri. A studiat la Budapesta și la Kecskemét, inițial cu Alajos Stróbl, dar în curând a schimbat genul de artă și a devenit pictor sub îndrumarea lui Aladár Edvi Illés, Viktor Olgyay și, mai târziu, Imre Révész. Lucrările sale de la jumătatea anilor douăzeci până la sfârșitul anilor patruzeci au aceleași trăsături stilistice și caracteristici plastice ca și cele ale contemporanilor și colegilor săi: Vilmos Aba-Novák, Erzsébet Korb, Károly Patkó, István Szőnyi. Nu e de mirare, din moment ce au studiat împreună, în același timp sau în același loc. Printre ei se numărau și Lajos Nándor Varga și Géza Vámszer, profesor de desen, acesta din urmă, împreună cu Imre Nagy, a fost cercetător în etnografie și fondator de muzeu în Miercurea Ciuc.

Lucrările sale timpurii sunt dominate de stilul reprezentativ pe care l-a învățat împreună cu contemporanii săi menționați mai sus, dar arta sa a fost marcată de adoptarea și urmarea mai multor tendințe diferite. Influența expresionismului german este, de asemenea, recunoscută în picturile sale și, într-adevăr, era pasionat de pictorii din Țările de Jos germane, iar în timpul călătoriilor sale de studiu în străinătate a acordat o atenție deosebită operelor lui Bruegel. Potrivit lui Sándor Mohy, un pictor clujean, “Imre Nagy este un luminist, lumina este protagonistul lucrărilor sale. (...) Nu contează pentru el ce subiect abordează: portret, nud sau compoziție, - toate lucrările sale sunt pulsând de lumină, saturate de forme impozante, evaluate.”

Imre Nagy nu a devenit un adept conștient al vreunei mișcări și totuși a fost un pictor modern al secolului XX. În opinia pictorului clujean Béla Abodi Nagy, “adevărul lui Imre Nagy, modernitatea sa, nu pot fi negate. A pictat poemul epic adevărat al neamului său. (...) Bucuria vieții, tristețea, ludicul, veselia și drama, tinerețea și bătrânețea se urmăresc și alternează fără oprire în lumea vie a picturii sale; tensiunea contrastului dintre lumini mari și puternice, umbre, culori și forme, mișcarea, formarea spațială îndrăzneață, arhitectura compozițională, cu puterea nevoii de a comunica, au fost completate într-un limbaj plastic expresiv modern."

Și-a schimbat stilul de pictură de mai multe ori. Cu timpul, lucrările sale au devenit din ce în ce mai ușoare. Inițial, a folosit tehnica uleiului pe suprafață cu pastel pentru a crea peisaje cu puține sau deloc figuri, unele dintre nuduri și portrete, compuse din vederi de păsări. Au urmat apoi portretele sale de viață și compozițiile tematice bazate pe studii xilogravice, apoi compozițiile sale de formă liberă cu teme mixte, după o perioadă de muncă forțată în fabricile de zahăr și ciment în anii 1950, care se apropiau de cerințele epocii socialiste.

Desenele sale sunt realizate în creion, cerneală și alte tehnici. A folosit acuarela ca pe o notație și a aplicat-o ca atare; a realizat portrete și peisaje, precum și schițe de viață sau instantanee de compoziții pe mai multe planuri. Forma finală a compozițiilor sale a fost modelată prin utilizarea repetată a schițelor, iar culorile au fost alese în funcție de efectele schimbătoare ale luminii din Ciuc, care se schimbau de mai multe ori pe zi.

Și-a pictat compozițiile de mari dimensiuni pe pânză și pe furnir, majoritatea în ulei, unele în tempera. Subiectele sale compoziționale sunt, de obicei, de natură narativă. Multe dintre lucrările sale par să înceapă cu un desen de mediu, plasând întotdeauna subiectul într-un peisaj mare: satul, scena satului, figurile. Lumina și spațiul erau foarte importante pentru el. De asemenea, în compozițiile sale tematice, el pune accentul pe scara figurilor - numai capete în partea de jos a tabloului, în prim-plan, și figuri din ce în ce mai mici în mijloc și în fundal - mărind astfel adâncimea cadrului și volumul pictural.


A reușit să atragă atenția posterității asupra sa pentru că a gândit în comunitate. A lăsat moștenire aproape întreaga sa operă la trei orașe din Ținutul Secuiesc, conform ordinii cronologice a donației: în 1949 la Sfântu Gheorghe (69 de piese - Pinacoteca Muzeului Național Secuiesc); în 1960 la Târgu Mureș (130 de piese - Muzeul de Artă); în 1976 la Miercurea (6544 de piese - Muzeul Secuiesc a Ciucului).

Următorii instituții au cumpărat lucrările sale (nu neapărat de la artist): Muzeul Literar Petőfi din Budapesta (35), Galeria Națională Maghiară (12), Muzeul de Artă din Cluj (8), Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din București și Royal Gallery of London (4-4). În total, 6.810 dintre lucrările sale se află în colecții publice, iar opera sa totală, care include de la cea mai mică schiță până la cea mai mare compoziție, depășește 9.000 de lucrări.


Adresa poștală: Galeria Nagy Imre, 530122 Miercurea Ciuc, Str. Pictor Nagy Imre nr. 175

Tel.: 0040 266 372 372 024

E-mail: nagyimregaleria@csikimuzeum.ro