Expoziții

Istoria Castelului Mikó

Muzeul Secuiesc al Ciucului a participat cu succes la Programul Genius Maghiar al Fondului Cultural Național. Din acest fond s-a reînnoit expoziția permanentă Istoria Cetății Mikó, care prezintă monumentul istoric de 400 de ani. 

În timpul lucrărilor de reamenajare a trebuit să închidem expoziția, începând cu data de 4 septembrie 2023.


Fostul castel renascentist al constructorului său, Ferenc Mikó Hídvégi, a fost jefuit de armatele turco-tătare în 1661, iar clădirea în ruină a fost transformată în 1716 de către puterea habsburgică în cazarmă fortificată. A servit în mare parte în scopuri militare până în 1970, când a devenit sediul muzeului. Istoria a patru secole poate fi urmărită aici, deoarece urmele evenimentelor succesive se suprapun în mod constant, păstrând martorii adormiți ai unei perioade anterioare. Cercetarea științifică dezvăluie treptat trecutul, pornind de la prezent și mergând înapoi. Arheologii explorează straturile de sub suprafața pământului, analizând artefactele pe care le conțin. Istoricii de artă efectuează o muncă similară pe pereții de deasupra, strat cu strat (tencuieli, picturi cu var, uși și ferestre acoperite cu scânduri, arhitrave, scări). Expoziția noastră despre istoria castelului va oferi o perspectivă asupra istoriei primelor două secole de existență a clădirii, folosind obiecte și elemente arhitecturale găsite la fața locului. Facem acest lucru într-un mod ușor de înțeles pentru publicul nostru, cu ajutorul unor filme scurte.


Sala introductivă

O mare parte din pereți sunt originali, bolta este rezultatul unei reconstrucții ulterioare, iar fereastra de cupru a ferestrei din curte are straturi de tencuială pictată care datează din secolul al XVII-lea, cu fragmente de documente pe primul strat. Vitrina de stratificare ilustrează în mod jucăuș ordinea în care arheologul întâlnește o mare varietate de artefacte.


Sala cu fântâna

Actuala sală a fost compusă cândva din mai multe încăperi, după cum arată rămășițele zidurilor demolate, ușile și bolțile care au fost transformate în ferestre. Latrina din secolul al XVII-lea, scara care duce la etaj și fântâna din interiorul clădirii, cu canalul de scurgere adăugat în secolul al XVIII-lea, nu sunt interesante doar în sine: obiectele recuperate dezvăluie viața de zi cu zi a castelului în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Un scurt filmuleț cu costume oferă o idee despre cum erau aduse descoperirile pe fundul fântânii pe vremuri.


Sala bucătăriei

În marea bucătărie din secolul al XVIII-lea, se presupune că se gătea pentru personalul ofițerilor. În timpul săpăturilor, am găsit locația sobei și a cuptorului, precum și stâlpii care susțin capcana de fum. Aceasta a stat la baza reconstrucției, care, împreună cu cămara adiacentă, vă invită la o călătorie gastronomică în timp. Un scurtmetraj filmat în această încăpere recreează viața agitată a fostei bucătării.


Bastionul

Ultima sală a expoziției oferă o privire cuprinzătoare asupra istoriei militare a castelului. Armele originale din secolele XV-XIX arată evoluția armelor din diferite epoci și regiuni, în timp ce replici fidele oferă o experiență tactilă. Evoluția și transformarea clădirii sunt ilustrate prin machete, studii de arhitectură și animații 3D.

Locație

Castelul Mikó

Tema

Istorie