ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Informatii
Contact
Hartă site
Canale RSS
Facebook
Youtube
One World on tour   

Festival de film documentar dedicat drepturilor omului
11-12 noiembrie 2014 / Galeria de pe strada Kossuth

One World Romania On Tour ajunge anul acesta la Miercurea Ciuc marți, 11 și miercuri, 12 noiembrie. Muzeul Secuiesc al Ciucului găzduiește câte două proiecții în fiecare seară, începând cu orele 19:00 și 20:30.

Marți, 11 noiembrie vor fi proiectate documentarele "Here Be Dragons" - câștigătorul trofeului One World Romania 2014 și "Watchers of the Sky".

În "Here Be Dragons" regizorul Mark Cousins documentează cele cinci zile ale călătoriei sale în Albania, în timpul unui festival de film. El este copleșit de cicatricile lăsate pe corpul țării de regimul Enver Hodja. Contemplându-i monumentele ruginite și arhiva de film în paragină, Cousins ajunge să lanseze întrebări mai complexe cu privire la textura realității umane post-dictatură și la rolul cinema-ului în conservarea unor porțiuni de istorie pe care mulți ar prefera să le uite.

"Watchers of the Sky", documentarul realizat de Edet Belzberg este structurat în jurul figurii lui Raphael Lemkin, un avocat devenit activist pentru drepturile omului, care a creat termenul de „genocid”. Filmul urmărește felul în care conceptul creat și impus cu multă trudă de Lemkin este utilizat astăzi în judecarea unor fapte de genocid din Kosovo, Rwanda și Sudan.

Următoarele două proiecții vor avea loc miercuri, 12 noiembrie, când sunt programate  documentarele "Putin’s Games" și "The Invisibles".

În "Putin’s Games", israelianul de origine rusă Alexander Gentelev investighează contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvăluind mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei.  Foști locuitori ai orașului, care și-au pierdut casele, se plâng cu amărăciune de „Legea olimpică” aprobată de Parlamentul rus, care a permis ca orice proprietate desemnată ca „necesară pentru Olimpiadă” să fie naționalizată. Oamenii glumesc pe seama șoselei care a costat 8 miliarde de dolari : „trebuie că este acoperită cu caviar”.

"The Invisibles" e povestea delicată și profund umană a unsprezece vieți normale care se întâmplă să aibă homosexualitatea înscrisă în ADN. Regizorul Sebastien Lifshitz urmărește poveștile unor oameni născuți între cele două războaie. Aceștia locuiesc în sudul Franței și sunt departe de orice stereotip cu privire la "stilul de viață gay". De fapt, sunt dovada vie a faptului că, la fel cu heterosexualii, oamenii LGBT au mai degrabă vieți decât "stiluri de viață".

One World Romania  invită pulicul din Miercurea Ciuc să li se alăture în cine-luptă pe 11 și 12 noiembrie. Nu uitați, în cine-lupta OWR singurele arme sunt filmele și dezbaterile stârnite de vizionarea acestora. One World Romania On Tour continuă până pe 25 noiembrie, în 10 orașe din țară și la Chișinău.

Broșura One World on tour 2014 >>>

Site-ul festivalaului: www.oneworld.ro


Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by