ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Tudományos katalógus bemutató   

A Csíki Székely Múzeum bemutatja Muckenhaupt Erzsébet: A Csíki Székely Múzeum „Régi Magyar Könyvtár”-a című kötetet 2010. február 25-én, csütörtökön 18 órától a múzeum protokolltermében. A múzeum szakkatalógusainak első köteteként megjelent tudományos katalógus a múzeum régikönyv-gyűjteménynek a Szabó Károly-féle Régi Magyar Könyvtár (RMK) című nemzeti bibliográfiához tartozó nyomtatványokat dolgozza fel. A kötetet Róth András Lajos történész−muzeológus ismerteti.

Az RMK-gyűjtemény tartalmazza az 1498-tól 1711-ig bárhol megjelent magyar nyelvű, bármely nyelven Magyarországon kiadott műveket, továbbá azokat az idegen nyelvű, külföldi kiadványokat, amelyek teljes egészében, vagy egy részüket tekintve magyarországi szerzők munkái. A régi magyar könyvek legnagyobb része három csíki könyvesház – a somlyói Ferences Rendház, a csíkszeredai (volt csíksomlyói) Római Katolikus Főgimnázium és a somlyói Mária Társulat könyvtárából származik.

Muckenhaupt Erzsébet, a Csíki Székely Múzeum művelődéstörténésze minden múzeum életében jelentős eseménynek tartja egy tudományos katalógus megjelentetését, egy-egy gyűjtemény vagy gyűjteményrész teljes egészének közlését. A kötet szerzője elmondta, hogy az ilyen jellegű összegzéseket többnyire évtizedek kutatómunkája előzi meg, a részkutatások sokaságán keresztül érlelődik meg egy tudományos katalógus.


Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by