ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Tanulmánykötet bemutató   

Sógor Csaba EP-képivelő meghívására Erdélyben is bemutatják Az 1956-os forradalom hatása a környező országok egyházaira című tanulmánykötetet. Az eseménynek a Csíki Székely Múzeum protokoll terme ad helyet február 23-án, kedden 18 órától. A kötet 2009-ben jelent meg és többek közt erdélyi szerzők írásain keresztül dolgozza fel az 1956-os magyarországi forradalom külhoni egyházi vonatkozásait. A rendezvény házigazdája Gyarmati Zsolt múzeumigazgató, a kötetet bemutatja Sarány István, a Hargita Népe napilap volt főszerkesztője. Meghívottak: Zombori István történész, a kötet szerkesztője és Sümegi György művészettörténész, a kötet társ-szerzője.

Hiánypótló, magyar és angol nyelven egyaránt elérhető kötet készült az 1956-os forradalom hatásáról a környező országok egyházaira. A kiadvány az 1956 utáni, sokszor emberéleteket követelő megtorlásokról is beszámol a szomszédos országokban – mondta Zombori István történész, a kiadvány szerkesztője.

A Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) által gondozott könyv bemutatja, hogy az 1956-os forradalmi eseményeknek nemcsak belpolitikai vetülete volt, hanem azok hatottak a szomszédos szocialista, főként magyarok lakta országok közéletére és az egyházakra, valamint Magyarország nyugat-európai megítélésére is. A megtorlásokban az akkori Szovjetunió titkosszolgálata, a KGB is részt vett.

A szerkesztők a nemzetközi összefüggések miatt látták szükségesnek azt, hogy a kötet angol nyelven is megjelenjen, mert így közelebb lehet hozni a történteket azok számára, akik eddig csak másodkézből ismerték 1956 mozzanatait. A szerzők több mint fele megjárta a börtönöket 1956 után, így közvetlen élményeik is hozzájárultak a fejezetek megírásához.

                                           

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by