ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Primanima   

Hamarosan kezdődnek a magyarországi székhelyű Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál Erdélybe kihelyezett gyerekprogramjai. A 2012 óta évente megrendezett Primanima Magyarország legfiatalabb és legdinamikusabban növekedő animációs szemléje.
A rövid animációs mesefilmeket a Csíki Székely Múzeumban október 19. és 21. között három korcsoportban (óvodás: 3–6 év; alsó tagozatos általános iskolás: 6/7–9 év; és felső tagozatos: 10–14 év) lehet megtekinteni. A közel egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján a legjobb nemzetközi film mellett a Primanimán idén először a legjobb magyar gyártású filmnek járó Csermák Tibor-díjat is kiosztják.
A díjat a szervezők a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban alkotó animációs filmrendezőről, az 1965-ben fiatalon elhunyt Csermák Tiborról nevezték el, aki jövőre lenne 90 éves. A magyar alkotásnak járó 500 ezer forintos díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel.
A mesefilmeket több mint 500 film közül egy felnőttekből és gyerekekből álló előzsűri válogatta ki. A válogatásban számos magyar film mellett többek között fiatal francia, angol, német, svájci, észt és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be. A magyar filmek között többek között vetítik az Átjáró Másvárosba, illetve az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilm-sorozatok 1-1 bemutatkozó epizódját. A nemzetközi mezőnyben olyan gyöngyszemek kaptak helyet, mint az orosz Moroshka című rajzfilm, amely egy kislány és egy farkas nem mindennapi barátságát mutatja be. A rajzfilmek mellett olyan igényesen kivitelezett bábanimáció is bekerült a mustrába, mint a két nagybajszú úriember kakaskodására épülő humoros észt diákfilm, A bajusz, amely a gyerekek mellett a felnőtteket is garantáltan elvarázsolja.


A csíkszeredai program:

- október 19, szerda, 10 óra: vetítés a 3-6 éves korosztálynak,
- október 20, csütörtök, 10 óra: vetítés a 6-9 éves
  korosztálynak,
- október 21, péntek, 12 óra, vetítés a 10-14 éves
   korosztálynak.


Részletek a www.primanima.eu oldalon.

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by