ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
16. Filmtettfeszt   

2016. október 7 - otóber 9.

Egy tündéri asszony, aki végignyargal a 20. századon, egy titokzatos bűnügy az Erdélyi-szigethegységben, egy különös szerelem a II. világháború romjain, egy gyermeke gyámságáért küzdő tinilány, és persze Saul, aki a fiát véli felismerni a felismerhetetlenben – közeledik a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle.

2013 óta már negyedszer ad otthont a Filmtettfeszt vetítéseinek a Csíki Székely Múzeum: 7 nagyjátékfilm, 2 dokumentum- és néhány tucat rövidfilm várja itt a hetedik művészet szerelmeseit az október 7. és 9. közötti hétvégén.

Az Anyám és más futóbolondok a családból négy generációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főszereplő, Anya élete 94 éve alatt 27-szer költözik. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást, de mindez nem rontja a kedvüket. Szintén egy anya áll a Szerdai gyerek középpontjában, bár az ő története kevésbé mókás, mint az előbbié: gyermeke gyámságáért küzd, miközben ő maga is félig gyerek még. Hátrányos helyzetéből nehéz kivergődnie, de erős akarattal és egy váratlanul érkező szerelemmel talán sikerülhet. S hogy a hős apák se maradjanak ki a műsorból: megéri megnézni vagy újranézni Saul, a sonderkommandós küzdelmét, amint hajmeresztő vakmerőséggel abbahagyja a kabátpakolást, padlósúrolást, lázadásszervezést, hogy egy gyereknek megadja a végtisztességet – Nemes Jeles László filmje nem véletlenül nyerte el az Oscar-díjat. A Hajnali láz ezzel szemben szép szerelmi dráma: fekete-fehér képsorait a második világháború után, különböző intézetekben lábadozó fiatalok életigenlése és energiája viszi előre.

A Veszettek két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Akciójelenet a Dragán-völgyében forgatott Víkendben is akad bőven: három jómódú, sikeres ember Erdélybe indul vadászni. Könnyed, boldog napokra számítanak, de amikor egy helyi férfi életét veszti egy balesetben, a nyugalom gyorsan szertefoszlik, és kiderül, hogy mindhárom vendégnek titkos terve van. Erős bűnügyi vonal bontakozik ki Az éjszakám a nappalodban is. Hőse, Novák nem tud aludni. Egy éjjel összeakad egy fura társasággal. Főnökük elképesztő szélhámosságokkal próbál meggazdagodni, a legújabb ötletéhez Novákot is fel akarja használni. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve. Ha Novák nem hal bele ebbe a kalandba, talán meggyógyulhat tőle…

A Magyar csapatot minden focirajongónak látnia kell: a dokumentumfilm exkluzív, kulisszák mögötti felvételekkel meséli el a magyar labdarúgó válogatott EB-kvalifikációjának történetét, a rendező-operatőr maga is csapattaggá vált, a 90 forgatási nap során minden edzésen, taktikai értekezleten, mérkőzésen jelen volt. A válogatás másik dokumentunfilmje, a Reményvasút anakronisztikus világba kalauzol: a rendszerváltás előtt létesített úttörővasút ma is működik Budapest peremvidékén, és ráadásul kitörési lehetőséget jelenthet hátrányos helyzetű gyerekek számára.

Idén sem maradhat el Csíkszeredába a gyerekprogram: a Sárkány és papucs című rajzfilmklasszikus várja a legkisebbeket, akik a vetítéshez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek a stáblista felgördülése után.

A rövidfilmes válogatásban díjazott magyar kisjátéfilmek és a Filmtett Workshop szárnypróbálgatásai mellett jelen lesz a fesztivál egyik legfontosabb blokkja, a Filmgalopp: a fiatal erdélyi filmesek megmérettetésén közönségdíjat osztanak – ennek a sorsáról a csíkszeredai nézők is dönthetnek!

Program:

Október 7., péntek

15:30 A 15. Filmtett Workshop filmjei
17:00 Filmgalopp – erdélyi magyar rövidfilmek versenye
19:00 Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból.
A vetítés után beszélgetés Fekete Ibolyával, a film
rendezőjével és operatőrével, Francisco Gózonnal.
21:30 Mátyássy Áron: Víkend

Október 8., szombat

16:00 Trencsényi Klára: Reményvasút
18:00 Muhi András Pires: Magyar csapat – „…még 50 perc…”
20:00 Gárdos Péter: Hajnali láz
21:30 Goda Krisztina: Veszettek

Október 9., vasárnap

10:00 Hernádi Tibor, Dargay Attila: Sárkány és papucs. A vetítés után múzeumpedagógiai foglalkozás gyerekeknek.
16:00 Kisjátékfilmek
17:30 Dési András György, Móray Gábor: Az éjszakám a nappalod
19:30 Horváth Lili: Szerdai gyerek
21:30 Nemes Jeles László: Saul fia

A belépés minden vetítésre ingyenes, további részletek a www.filmtettfeszt.ro honlapon.

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by