ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Nyári tábor fogyatékkal élőknek   

2015. július 27−31.

A Csíki Székely Múzeum és a csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ együttműködésében július 27 és 31. között első alkalommal szerveztük meg a  fogyatékkal élőknek szóló nappali bejárós tábort a Mikó-vár udvarán.

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink megtervezésekor az elmúlt egy esztendőben arra törekedtünk, hogy a speciális igényű társaink számára is élmény legyen a múzeumlátogatás. Figyelembe véve a központ fejlesztési céljait és a múzeumi tér adottságait, úgy gondoltuk, hogy a múzeum a kiállításai és a hozzá kapcsolódó foglalkozásai által hozzájárul a  fiatalok szociális kompetenciáinak fejlesztéséhez. A heti program egy-egy állandó kiállításunk múzeumpedagógiai foglalkozással egybekötött megtekintésére, illetve az adott kiállítást kiegészítő manuális gyakorlatra épült.

A tábor folyamán kiemelten foglalkoztunk a Mikó-vár története, a csíksomlyói ferences nyomda és a néprajzi kiállításokkal. A gyakorlati tevékenységek során agyagból elkészítettük a várépíttető Hídvégi Mikó Ferenc pecsétjét és ismerkedtünk a Mikó várral, mint műemléképülettel. A tábor végén az elkészült alkotásokból kiállítást szerveztünk, majd ezt követően mindenki hazavihette saját munkáit.

A kisebb egyéni alkotásokon túl, olyan nagy közös munkákat hoztunk létre, amelyeket a fiatalok közösen nap mint nap használhatnak a foglalkoztató központban. A néprajzi kiállításon bemutatott asztalosmesterségből kiindulva raklapokból készítettünk kisbútorokat, melyeket közösen csiszoltunk, festettünk és szépítettük. A nyomdázást ezúttal nem papírra, hanem textilre terveztük, így a további közösségi munkában használható asztalterítőket készítettünk pecsételős technikákkal.

A program lebonyolításában részt vettek a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ pedagógusai és önkéntesei, a Csíki Székely Múzeum részéről két múzeumpedagógus és önkénteseik, és egy rendkívül pozitív példát és nyitottságot tanúsító önkéntes diáklány, a tábor ötletgazdája, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem gyógypedagógus hallgatója.

A múzeum és a foglalkoztató központ nevében is köszönjük, hogy támogatóink anyagiakkal biztosították a fogyatékkal élő társaink ötnapos nyári táborát.

Köszönettel tartozunk
− támogatóinknak: Harmopan, Igazi Csíki Sör, Kerekecske Gombocska Rövidáru Szaküzlet, Merkúr Üzletlánc, Metalsan vasüzletet, Park Hotel, Penta Prod, Piposz Pékség, Novák Cukrászda
− önkénteseinknek: Bálint Eszter, Burján Zsolt, Pîrlea Sindy, Vén-Bakcsy Balázs.

További fotók a táborról: https://goo.gl/ckqR6Z

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by