ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
One World on tour   

Dokumentumfilm Fesztivál az emberi jogokért
2014. november  11-12. / Kossuth utcai galéria
 
November 11-én és 12-én az emberi jogok védelméért létrehozott One World on tour dokumentumfilm fesztiválnak ad otthont a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériája. Esténként két filmet láthat a közönség, 19, illetve 20.30 órai kezdettel,  a belépés ingyenes.  A fesztivál romániai turnéjában idén kilenc város vesz részt, Csíkszeredába negyedik alkalommal jutnak el a filmek.
 
November 11-én, kedden 19 órától a One World Romania idei nagydíjas alkotását, az Itt sárkányok élnek (Here Be Dragons), majd 20.30-tól az Akik az eget figyelik (Watchers of the Sky) filmeket láthatja a közönség. November 12-én, szerdán 19 órától a Putyin játékai (Putin’s Games), majd 20.30-tól A láthatatlanok (The Invisibles) filmek vannak programon.


November 11., kedd


19.00 Itt sárkányok élnek (Here Be Dragons, UK , 2013, 79’)
Mark Cousins öt napra látogat Albániába egy filmfesztiválva, és mély nyomot hagynak benne az ország testén éktelenkedő hegek, amelyeket egy közelmúltbeli, de még mindig fájdalmat okozó igazi „sárkány”, az Enver Hodzsa rezsim okozott. Az Írországban született, Skóciában élő rendező látogatásáról, az ott tapasztaltakról szól az Itt sárkányok élnek című film.
20.30 Akik vigyázzák az eget  (Watchers of the Sky, US , 2013, 112’)
Edet Belzberg Akik vigyázzák az eget című filmjének központi alakja Raphael Lemkin, az 1900-ban született lengyel zsidó, az ügyvédből lett emberi jogi aktivista. A film a közelmúlt öt, nemzetközi kontextusban is jelentős népirtását veszi nagyító alá: Örményország, Koszovó, Ruanda, Szudán és a náci Németország. Lemkin életrajzát és egy jobb világról szóló vízióját Belzberg négy kortárs személyiséghez kapcsolja, akik a jövő atrocitásainak megelőzésén munkálkodnak. A tavaly készült film egyébként elnyerte a Sundance fesztivál zsűrijének különdíját.
November 12., szerda

19.00 Putyin játékai (Putin’s Games, DE/IL/A, 2013, 90’)
Az orosz származású, Izraelbe emigrált rendező, Alexander Gentelev Putyin játékai című filmje a szocsi téli olimpiai játékok előkészületeit kritizálja. A német-osztrák-izraeli koprodukcióban készült dokumentumfilm semmit nem rejt véka alá. A filmben a Vlagyimir Putyin orosz elnök által személyesen ellenőrzött előkészületek esetében korrupcióról, környezetkárosításról, kényszerből elköltözött, nehéz helyzetbe került oroszokról, átláthatatlan üzelmekről beszélnek a szemtanúk. A Putyin játékai azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy Putyin a Föld legnagyobb, számos hó borította területtel rendelkező országában miért épp a legmelegebb üdülőhelyet választotta a téli olimpiai játékok megrendezésére.
20.30 A láthatatlanok (The Invisibles, FR, 2012, 110’)
Kényes témát dolgoz fel Sebastian Lifshitz A láthatatlanok című dokumentumfilmje. Az alkotás a két világháború között született, idős francia melegekről és leszbikusokról szól, és úttörőnek számít abban, hogy még egy fényképes kiadvány is készült hozzá.

Programfüzet megtekintése >>>

A One World Romania hivatalos oldala: oneworld.ro/blog/

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by