ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Szünidei őszi matiné   

Nemsokára itt az őszi vakáció. A Csíki Székely Múzeum lelkes múzeumpedagógusai szeretnének segíteni abban, hogy a gyermekek játszva-tanulva töltsék a szünidőt. Ezért Szünidei őszi matinét szerveznek I−IV. osztályos gyerekek számára  november 4 és 8 között, naponta 10-től 14 óráig. A foglalkozások helyszíne a Mikó-vár udvara, kiállításai és belső terei, valamint a természetjáró séta alkalmával a városi park.

A foglalkozások középpontjában a Variációk hat lábra időszaki kiállítás áll. A gyerekek megismerkedhetnek a rovarok izgalmas életformáját bemutató ismeretterjesztő és animációs filmekkel, rovarokról szóló irodalmi alkotásokkal (versek, mondókák, mesék, hiedelmek, babonák), a rovarvilágban is megfigyelhető kémiai és fizikai jelenségekkel. Az együtt töltött időt kézműves foglalkozások, kísérletezés, természetjáró séták  és közösségi játékok teszik színesebbé.

Az őszi matiné programja


A napok ismerkedő, közösségépítő játékokkal kezdődnek. A tevékenységek naponta különböző rovarfajok életformái köré szerveződnek, ehhez kézműves foglalkozások, kísérletek és egyéb izgalmas feladatok is kapcsolódnak.

1. nap:  Méhek és hangyák

Kíváncsi vagy arra, hogy a méhek és a hangyák hogyan szerveződnek társadalomba? Milyen szerepkörök vannak a hangyabolyban és a kaptárban? Hogyan kommunikálnak egymás között, hogyan szerzik be a táplálékukat? Építsünk közösen hangyabolyt és méhkaptárt!

2. nap: Lepkék

Elgondolkoztál már azon, mitől olyan szép színesek a lepkék? Mire szolgálnak a szárnyaikon lévő mintázatok?  Gyere, és kísérletezzünk együtt a színekkel!

3. nap: Szöcskék, sáskák, tücskök

Tudod mi különbözteti meg a szöcskét a sáskától? Hogyan ciripelnek ezek a rovarok? Járjunk utána, és készítsük el a hangjukat utánozó hangszereket.

4. nap: Orrszarvú bogár, szarvasbogár

Vegyük nagyító alá távoli földrészek gyönyörű példányait, és nyomozzuk ki, hogy egyes afrikai és ausztráliai törzsek mit tanulnak tőlük. Különleges mintáikat megfigyelve és felhasználva készítsünk maszkot!

5. nap: Környezetünkben élő rovarok

Milyen rovarok készülnek téli álmukra az avar alatt? Mik húzódnak meg a fák repedéseiben? Mely rovarok rágcsálnak és surrannak el a kamránkban, fürdőszobánkban és konyhánkban?
A nap első felében a városi parkban bogarászunk a Zöld Székely Egyesület kalauzolásával, a második felében pedig a házi rovarokkal ismerkedünk.

Mit hozzanak magukkal a gyerekek?

A matinés hátizsákban legyen:  tízorai, bögre, időjárásnak megfelelő ruházat (esőkabát, melegítő, sál, sapka), ha van, akkor rovarhatározó is bekerülhet, és ami a legfontosabb: vakációs jókedv.

Részvételi díj
Egész hétre (hétfőtől péntekig) a részvételi díj 100 lej, az egy napos beugró 20 lej. Testvérek esetén kedvezmény jár az egyik testvér részére: 80 lej a heti, ill. 15 lej a napi részvétel.

Jelentkezés
Kérjük, előzetesen jelezze gyermekének egész hetes vagy napi részvételét.
Jelentkezni és érdeklődni lehet a muzeumpedagogia@csikimuzeum.ro e-mail címen vagy telefonon a múzeumpedagógusoknál: Kádár Kincső: 0751 859 653, Demény Enikő: 0748 679 433.

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by