ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Tres Courts − Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja   

2013. április 25−26., 19 óra / Kossuth utcai galéria

A Tres Courts − Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja egyedülálló a világon: egyidejűleg mutatnak be és versenyeznek a maximum 3 perces alkotások, amelyeket tapasztalt szakmabeliek és ígéretes amatőrök valósítottak meg a bolygó négy különböző csücskéből. Tizenegy napon keresztül, 25 országban, 100 városban tekinthetik meg az érdeklődők a Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljának a felhozatalát. Romániában 2013. április 25–28. között 20 városban mutatják be a fesztivál válogatásait a Romániai Francia Intézet koordinálásával és helyi partnerek segítségével.
Az erőteljes romániai részvételt tükrözi a nemzetközi válogatás és a „Paroles de femmes” versenyprogramja is, amelyek idén román filmeket is tartalmaznak. Két olyan rövidfilmről van szó, amelyek tavaly a romániai versenyprogramhoz tartoztak, és amelyek tavaly a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, valamint a romániai közönségdíjat nyerték el: Vlad Bidiviu Ő nem áll fel (Ea nu se ridică), illetve Cătălina Pintea és Corina Drăgan Imaginary Border című filmje.

Csíkszeredában április 25-én és 26-án a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában tekinthetik meg az érdeklődők a legrövidebb filmek legjavát: április 25-én, csütörtökön 19 órától a családi válogatás és a nemzetközi válogatás 1. részét, majd pénteken szintén 19 órától a romániai válogatás és a nemzetközi válogatás 2. része van programon.

A nemzetközi válogatás 45 filmet tartalmaz, melyeket több mint 2000 filmből válogatták. A filmek készítői között jelen vannak Németországtól kezdődően Ausztráliáig, Angliától Indonéziáig számos ország filmesei, továbbá újdonságnak számít a dél-amerikai országok megjelenése (Brazília, Chile, Kolumbia). Az idei év témái gyakran szerelmi történetek és a szakítások, felváltva nevettetik és ríkatják meg a nézőt. A nemzetközi zsűri három díjat ad át: Fődíj, Animációs díj és az Eredetiség díja. A zsűri elnöke a dán származású francia producer, Marianne Slot, aki Lars von Trier Hullámtörés és Melankólia című filmjeinek volt a producere.
A romániai versenyprogramba filmes szakemberekből, a frankofón kulturális hálózat és a partner-szervezetek képviselőiből álló zsűri 22 filmet válogatott be. Mivel számos animációs film érkezett, ezért úgy döntöttek, hogy a Fődíj mellett Animációs díjat is átadnak. A Frankofónia Nemzetközi Szervezete továbbá díjazza azt a romániai filmet, amely a legjobban képviseli a frankofóniát és annak értékeit.
A családi válogatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, bátran ajánlunk a család bármely 6 évnél idősebb tagjának.
A zsűri által odaítélt díjak mellett a nézők is szavazhatnak kedvenceikre a nemzetközi és romániai válogatások közül, amelyek ezáltal elnyerhetik a Nemzetközi, illetve Országos Közönségdíjat.
 
A fesztivál hivatalos oldala: www.trescourt.roCsíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by