ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
A Székelyföldi ösztöndíjasok 1941-1943 című kötet bemutatója   

2013. január  24., csütörtök 18 óra / Kossuth utcai galéria

A Hincz Gyula Erdély című kiállításának megnyitója keretében mutatják be Murádin Jenő kolozsvári művészettörténész legújabb, a Székelyföldi ösztöndíjasok 1941-1943 kötetét, mely a Csíkszereda Kiadóhivatal gondozásában jelent meg. A két esemény szorosan kapcsolódik egymáshoz, hisz Hincz Gyula egyike a székelyföldi ösztöndíjasoknak. A Csíkszereda Kiadóhivatal, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Csíki Székely Múzeum szervezésében megvalósuló eseményt Zsigmond Barna Pál főkonzul köszönti, a kiállítást méltatja Murádin Jenő művészettörténész, szerző, a könyvet bemutatja Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész.

A székelyföldi ösztöndíj-program 1941-ben indult, majd normatív keretek között 1942-1943-ban folytatódott. Negyedszáznál több magyarországi és néhány erdélyi alkotó tölthetett, anyagi gondok nélkül, két hónapot a Székelyföldön, a Kárpátok karéjához simuló Háromszék, Csík, Udvarhely és Maros-Torda vármegyékben. A résztvevők maguk választották ki az általuk néprajzilag és táji vonatkozásokban legérdekesebbnek ítélt helységeket, míg a számukra kiutalt 600-700 pengő támogatás utazásukat, szállásukat, ellátásukat egyaránt biztosította. Alkotásaikból előbb a budapesti Szépművészeti Múzeumban (1943-44 telén), majd az újonnan fölépült kolozsvári Műcsarnokban (1944 februárjától) szerveztek kiállítást.
Az ösztöndíjasok között, a korszak számon tartott művészei sorában olyan alkotókkal találkozunk, mint Hincz Gyula, Klie Zoltán, Duray Tibor, Koffán Károly, Heintz Henrik, Mágori Varga Béla, Veress Pál vagy az erdélyi Gy. Szabó Béla, Ferenczy Júlia. A fellelhető művek egy része közgyűjteményekben (Magyar Nemzeti Galéria, Váci Értéktár, Nagyváradi Képtár), magángyűjtők birtokában és művészi hagyatékokban maradt meg, míg nagyobb részüket a történelem vihara szórta szét.
Ez a kiadvány a korabeli művészeti élet részeként értékeli a vállalkozást, és történelmi keretben igyekszik számot adni a program során keletkezett művek sorsáról, felgyűjtve a résztvevők visszaemlékezéseit és a még fellelhető írásos és képi dokumentumokat.

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by