ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Múzeumok Éjszakája   

2012. június 23., szombat 16 órától

Gyermekfoglalkozások, séta a vár körül, kávéházi hangulat, színházi előadás, koncertek, éjszakai filmvetítés – kihagyhatatlan programokat kínálunk június 23-án Múzeumok Éjszakájára, mindezt ingyenesen.

Harmadik alkalommal várjuk a közönséget a Múzeumok Éjszakájára, hogy az év legrövidebb éjszakáját együtt ünnepeljük. A nyári napforduló tűzünnepét világszerte Szent Iván napjának előestéjén tartják, június 23-áról 24-re virradó éjszaka, így napra pontosan szervezhetjük meg a rendezvényt. Célunk, hogy minél többen térjenek be ezen a napon a múzeumba, nyerjenek betekintést a muzeológusok és restaurátorok munkájába, majd szórakozzunk együtt.

Az idei év kiemelt témája a Mikó-vár története. A május közepe óta látogatható állandó kiállítás a régészeti és művészettörténeti kutatások tükrében, multimédiás rendszerrel, innovatív eszközökkel ismerteti meg a látogatókkal a vár történetét. A kiállítás reggel 10-től éjfélig látogatható. A Mikó-vár épületén végzett falkutatások eredményeiről interaktív vár körüli sétán tudhatnak meg többet az érdeklődők 19 órától. A gyerekek számára múzeumpedagógiai foglalkozást ajánlunk délután 4 és 7 óra között, játékos formában tesszük értelmezhetővé a nap fő témáját. A gyerekprogramokban közreműködik a Csíki Anyák Egyesülete és a Pigmenta Csoport.

A Mikó-vár színpadán 19 órától fellép a progresszív zenét játszó Inocskényka. A zenekar tagjai: Karácson Zsolt – dobok, Krizbai Imre – gitár, Szakál Attila – basszusgitár.
A Múzeumok Éjszakája díszvendége Müller Péter Sziámi szövegíró-énekes, kinek útját olyan legendás zenekarok, mint az URH, Kontroll Csoport és Sziámi különböző formációi jelzik. Takáts Eszter zenekara és Müller Péter Sziámi közös formációja, a CATSANDOX koncertezik 21.30-tól a Mikó-vár udvarán. A koncert után éjszakai filmvetítés, a Très Courts Filmfesztivál anyagából készült válogatás zárja a rendezvényt. A filmösszeállítás során a nézők legfeljebb 3 perc hosszúságú (főcímet és stáblistát leszámítva), a világ különböző országaiból származó filmesek alkotásait követhetnek figyelemmel. Az összes műfaj megtalálható: fikciók, dokumentumfilmek, animációk, kísérleti filmek vagy képszintézisek.

A programok két másik helyszínen is zajlanak: a zsögödi Nagy Imre Galériában (Nagy Imre utca 175.) vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Megöltem az anyámat című előadásával este 8 órától. Visky András drámájának előadói és egyben rendezői Albert Csilla és Dimény Áron színművészek. Ugyanitt reggel 9 és este 7 óra között megtekinthető az életmű-kiállítás és 18 órától a csíkszeredai képzőművészeti élet kialakulását bemutató előadáson vehetnek részt az érdeklődők. A Kossuth utcai galériában (Kossuth Lajos utca 12, I. emelet) Erdély virágai címmel nyílik tárlat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum terepmunkájának fotóiból. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2006 és 2011 között Erdély több vidékén végzett átfogó kutatást – építész és néprajz szakos hallgatók, illetve erdélyi néprajzkutatók bevonásával. A kiállítás bemutatja Erdély sokszínűségét, számos kis szegletét, családtörténetek és emberi sorsok rajzolódnak ki a fotókon.

A Múzeumok Éjszakája díszvendégei:
Müller Péter Sziámi, Kolozsvári Állami Magyar Színház


PROGRAM

16.00–19.00     Kreatív gyermekfoglalkozások
Közreműködik a közreműködik a Csíki Anyák Egyesülete és a Pigmenta Csoport

16.00        Rendkívüli tárlatvezetés
Gyarmati Zsolt múzeumigazgató tárlatvezetése A Mikó-vár története kiállításon

17.00         Móra Ferenc: A három pillangó
bábjáték a Csíki Anyák Egyesületének előadásában

18.00        Nagy Imre és a csíkszeredai képzőművészet kialakulása
Szabó András kurátor előadása a Nagy Imre Galériában

18.00         Erdély virágai című fotókiállítás megnyitója
a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre) kiállítása a Kossuth utcai Galériában

19.00         Régészeti séta a Mikó-vár körül
Darvas Lóránt régész vezetésével

19.00        Inocsényka koncert

20.00        Visky András: Megöltem az anyámat a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása a Nagy Imre Galériában
Autóbusz indul a múzeum melletti parkolóból 19.30-kor.

21.30     Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter közös formációja, CATSANDOX koncert

23.30        Filmvetítés
a Très Courts Filmfesztivál anyagából

A részvétel minden programon ingyenes!További fotók a rendezvényről >>
Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by