ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Drakula árnyéka – filmvetés és közönségtalálkozó   

2011. október 6., 18 óra

Október 6-án, csütörtökön 18 órától a Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilmet vetítik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Nagy Aulájában. Ezt követően Szőczi Árpád, a film rendezője és William Totok, berlini újságíró ismertetik az új információkat, amelyekhez az CNSAS levéltár iratainak böngészése közben hozzájutottak, és a közönség soraiból érkező kérdésekre is válaszolnak. A Filmszemle-díjnyertes alkotást nagy sikerrel vetítették a világ számos magyarlakta városában – legutóbb két dél-amerikai nagyvárosban is bemutatták. Csíkszeredában a vetítés és közönségtalálkozó a Csíki Székely Múzeum és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködésében valósul meg. A részvétel ingyenes.

Szőczi Árpád, a Torontóban született, most Berlinben élő televíziós szerkesztő-riporter az egyetlen észak-amerikai újságíró, aki engedélyt kapott a volt Securitate irattárában való kutatásra. Október elején ismét Romániába látogat, hogy folytassa kutatásait a CNSAS levéltárban, ez alkalommal utazik Csíkszeredába is. Jelenleg a romániai forradalomról szóló könyvén dolgozik, amely jövő év április 16-án jelenik meg magyar és angol nyelven. A könyv több Securitate-ügynökről és besúgóról is lerántja a leplet – köztük egy nyugati diplomatáról is.

A Drakula árnyéka hátborzongató hidegháborús eseményeket tár fel a romániai forradalom 1989. december 15-i kirobbanásáról, amikor Tőkés László temesvári lelkész hívei a templom köré gyűltek, hogy védelmet nyújtsanak számára a román titkosrendőrség, a rettegett Securitate ellen.

Azonban eddig csak a beavatottak tudták, hogy az események sorozata valójában egy Montrealból irányított titkos küldetéssel indult, 1989. márciusában. Két francia-kanadai, Michel Clair, volt Québec tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio Canada riportere Temesvárra utaztak, hogy titokban tévéfelvételt készítsenek Tőkés Lászlóval, a legismertebb romániai ellenzékivel. Így vette kezdetét az a két napon át tartó macska-egér játék, ami a kanadaiak és három magyar segítőjük, valamint az őket üldöző román titkosszolgálat között zajlott.

A teljes történet a film által kerül először a nyilvánosság elé: miként csempészték ki a felvételeket, hogyan kerültek azok adásba az MTV Panoráma című műsorában '89 július 24-én, és végül miért kényszerült Ceausescu parancsot adni Tőkés László kilakoltatására. A borzalmas végkifejlet mindenki számára ismert: az 1989. december 25-ig elhúzódó összecsapásokban több mint 1100-an vesztették életüket.

A megnyitott Securitate-archívumoknak köszönhetően a film volt besúgók és titkosrendőrök személyazonosságát is nyilvánosságra hozza. A filmben megszólaló Radu Tinu, volt Securitate-ezredes azt is elmondja, hogyan követték figyelemmel a külföldi ügynökök tevékenységét, hogyan folyt a román titkosszolgák kiképzése, és milyen eszközöket vetett be a titkosrendőrség Tőkés László elhallgattatására.

A forgatás öt ország 12 városában, az események eredeti helyszínein zajlott: Torontó, Montreal, New York, Washington, Strasbourg, Budapest, Érd, Székesfehérvár, Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Bukarest.

A filmet nagy sikerrel vetítették több tévéadón, valamint Európa és Észak-Amerika mintegy húsz városában. Szőczi Árpád a tavalyi, 41. Magyar Filmszemlén a Drakula árnyékáért megkapta a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Duna TV közös díját, a legjobb dokumentumfilm rendezőjének járó Duna-díjat. A filmet 2009 decemberében, a forradalom huszadik évfordulóján, Temesváron mutatták be. 2011. április 7-13. között további hat erdélyi városban (Nagyváradon, Kolozsváron, Zilahon, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön) is láthatta a közönség.

A film és készülő könyv honlapja: www.romanianrevolutionfilm.com
Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by