ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Múzeumok Éjszakája   

2011. június 25.

Különleges élmény részese lehet az, aki ellátogat a Csíki Székely Múzeumba június 25-én, szombaton. Egész nap izgalmas programok és éjszakai nyitva tartás várja a múzeumba látogatókat. Szent Iván éjszakája évszázadok óta a nyári napforduló ünnepe, ekkor zajlik Európa-szerte a Múzeumok Éjszakája rendezvény. A csíkszeredai múzeum második alkalommal csatlakozik a nemzetközi rendezvényhez, az elmúlt évben kétezerötszáz látogató váltotta ki az ingyenes belépőt. A rendezvény célja, hogy minél többen térjenek be ezen a napon a múzeumba, és ezzel népszerűsítsék az egész évi múzeumi tevékenységet is.

A kiállítások 10.00 és 24.00 óra között látogathatók. Látványos, közérthető és átélhető módon mutatjuk be a múzeumi szakemberek tevékenységét: a látogatók betekintést nyerhetnek a „kulisszák mögé”, vagyis megismerhetik a régészek, a gyűjteménykezelők és restaurátorok munkáját.

Délelőtt a kisebbek és családosok kézműves foglalkozásokon, játékokon és bábszínházi előadáson vehetnek részt. A nap további részében könnyűzenei koncertek, színházi előadás és rövidfilm-vetítés színesíti a programot.

A rendezvényen a részvétel ingyenes!

Részletes program

10.00–14.00   Tárlatvezetés az állandó kiállításokon
Tárlatvezetés óránként.

10.00–20.00   Tárlatvezetés a Rejtélyek, sorsok, MÚMIÁK  időszakos kiállításon
Tárlatvezetés óránként.

10.00−16.00   Matató-kutató gyermekfoglalkozások
Múzeumhoz kapcsolódó foglalkozások, játszóház a Talentum Alapítvánnyal és kreatív pólófestés a Pigmenta csoporttal (12 lej/póló)

11.00   Terepen a régészekkel
Egy ásatás folyamatát és eredményeit Botár István és Darvas Lóránt régészek mutatják be.

Bejelentkezés szükséges: 0266 311 727, info@csikimuzeum.ro

13.00,15.00   Zián és Kopik. Bábelőadás nyelv- és korhatár nélkül!
Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

Kopik és Zián két környezet- és gyermekbarát manó. Remek cimborák, és van egy közös vállalkozásuk: a legjobb válogató szakemberek, igazi profikként végzik munkájukat. Örömmel osztják meg szakmai tudásukat gyerekekkel, felnőttekkel. Manónyelvük mindenki számára érthető.

Rendező: Palocsay Kisó Kata
Szereplők: Zián – Páll Gecse Ákos és Nagy Sándor; Kopik – Vass Richárd és Oláh Anikó Katalin.

14.00–17.00   Múzeumi szakemberek munkája a kulisszák mögött
A látogatók szakemberek kalauzolásával betekintést nyerhetnek a múzeum régészeti és néprajzi gyűjteményébe, megismerhetik a restaurátorok munkáját.

Bejelentkezés szükséges: 0266 311 727, info@csikimuzeum.ro

16.00   Művészettörténeti séta a Mikó-vár körül
A látogatók a Mikó-vár történetét és a folyamatban lévő falkutatások eredményeit ismerhetik meg Kósa Béla művészettörténész vezetésével.

17.00   Csíkszereda város kiváltságlevelének bemutatása
A felbecsülhetetlen értékű levél, melyet Apafi Mihály fejedelem állított ki 1670. július 10-én a Radnóti-kastélyban, az elmúlt év őszén, 70 év után került vissza a város és a Csíki Székely Múzeum tulajdonába.
Csíkszereda legkorábbi, eredetiben is fennmaradt kordokumentumát bemutatja Szőcs János történész és Benedek Éva papírrestaurátor.

19.00   Molière: Szívek és szarvak. Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár
A klasszikus francia vígjáték mindmáig él valamennyi nemzet színpadán. Ezt a vígjátékot egy név határozza meg: Molière. Színháza a középkori farce-okból és vásári komédiákból meríti életerejét és talán ennek köszönheti halhatatlanságát.
Az előadás három Molière-i egyfelvonásos bohózatból áll. A Pipogya férj, a Doktor Fregoli és a Sganarelle, avagy a képzelt szarvak.

Rendező: B. Fülöp Erzsébet
Dramaturg: Duró Győző

Szereposztás:
Pipogya férj, Gorgibus, Valér Páll – Gecse Ákos
Angyalka, Sabine, Lucile, Takarítónő – Lőrincz Rita
Valér, Gombóc, Sganarelle – Nagy Sándor
Sganarelle, Gorgibus – Vass Richárd
Takarítónő, Lucille, Feleség – Oláh Anikó Katalin

21.00   P.U.L.B. koncert
A sepsiszentgyörgyi P.U.L.B., azaz Próba után Lacikánál borozunk együttes Képeslap a semmiből című lírai koncertje Kovács András Ferenc verseiből

Az együttes tagjai: Márton Lóránt – ének, gitár; Tinca Teddy – gitár; Éltes Áron – fúvós hangszerek, ének; Csurulya Árpád – dobok; Tóth Laci – basszusgitár, ének.
Közreműködő: Klárik Attila – dramaturg

22.30   Party Cover Band koncert
A csíkszeredai Party Cover Band repertoárjában a 80-as, 90-es évek legismertebb világslágereinek a feldolgozásai szerepelnek.

Az együttes tagjai: Szilágyi Nóra – ének, lied, vokál és backing vokál; Balázs Péter – basszusgitár, vokál; András Imre – gitár, vokál; Hompoth Artúr – dob, vokál; Bene Zoltán – billentyű, vokál

24.00   Filmvetítés a Très Courts Filmfesztivál anyagából
A Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztivál anyagából 17 ország 46 filmje kerül bemutatásra. Valamennyi alkotás egyetlen szabálynak engedelmeskedik: nem haladhatják meg a 3 percet. Minden műfaj képviselteti magát a játékfilmtől az animáción és dokumentumfilmen át a kísérleti filmig.


Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by