ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Múzeumpedagógiai foglalkozások a néprajzi kiállításon   

A Csíki Székely Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásai a látogatók széles körének kínálnak tartalmas szórakozást. Immár hagyományosan a nagyszabású időszaki kiállításainkon és egyéb rendezvényeinken múzeumpedagógus, néprajzos, régész, történész szakemberek tartanak tárlatvezetéseket, foglalkozásokat és kézműves tevékenységeket.

Első ízben indítunk az állandó kiállításainkhoz foglalkozássorozatot, amely a Hagyományos Népi Mesterségek Csíkban című néprajzi tárlaton keresztül a helytörténet, irodalom, környezetismeret, történelem, vizuális kultúra ismeretanyagának bővítéséhez járul hozzá.

Törekszünk arra, hogy a múzeum mint igényes szórakozás épüljön be a gyerekek mindennapjaiba.  Célunk, hogy a gyerekek játékos formában fedezzék fel, hogy az olvasmányaiknak, tanulmányaiknak valóságtartama van. Vessék össze a már megtanult történeteket, fogalmakat, eseményeket a tárgyakban jelentkező konkrét világgal. Ezeken keresztül legyenek képesek alapvető összefüggések felismerésére és maradjanak nyitottak az ismeretszerzés iskolán kívüli módjaira. A felső tagozatos diákoknak abban nyújthat segítséget egy-egy múzeumi foglalkozás, hogy a múzeumlátogatások során egyes különleges szakmák és hivatások is felkelthetik érdeklődésüket, segítve ezzel pályaválasztásukat.

A foglalkozásokra hétköznapokon keddtől péntekig, 10 és 15 óra között, maximum 30 fős osztályokat, szervezett csoportokat fogadunk.
Egy tevékenység időtartama igény szerint 60–90 perc. A részvételi díj egy főre 3 lej, a kísérőknek ingyenes.
A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, a tervezett múzeumlátogatás előtt legalább egy héttel jelentkezzenek.

Bővebb információk, bejelentkezés:
tel.: +40266-372024 (titkárság), +40751-859653 (Kádár Kincső)
e-mail: info@csikimuzeum.ro


Az izgalmas témák élményszerű kibontása a korosztályok érdeklődési körének megfelelően, változatos programok mellett valósul meg. A programkínálat havonta bővül.
 • Azért gyűltünk mi ma össze ...
Tudod, hogy mitől ünnep az ünnep? Hogyan hozhatnánk létre a mi saját múzeumi ünnepünket, milyen kellékekre van szükségünk? Mely érzékszerveinkre hat ki a „jól” megszervezett ünnep?
Az ünnep foglalja egységbe a komolyságot és a nevetést, a munkát és a játékot. A tevékenység során felelevenítjük a gazdasági év és a kalendárium ünnepeit, valamint szót ejtünk az emlékünnepségekről is. 

Ajánlott 5-8., 9-12. osztályosok számára.
 • Tűzzel-vassal dolgozunk, hogy ne legyen vashiányod!
A foglalkozás során betekintést nyerhetsz abba, hogy milyen mesteremberek foglalkoztak fémtárgyak készítésével.  Milyen szerszámokkal dolgoztak? Milyen tárgyakat készítettek? Hogyan és milyen motívumokkal díszítették a lószerszámcsatokat, csengőket, ajtóvasalásokat, ajtózárakat?
Találkozhatsz ismert és ismeretlen irodalmi művekkel, melyek szerzőit a kovácsmesterség ihlette. Megtudhatod, miért jelentett a vas birtoklása biztonságot és hatalmat, és miért is volt a kovács a házasságok fő ceremóniamestere?

Ajánlott 5-8., 9-12. osztályosok számára.
 • Mindennapi kenyerünk
Hogyan kerül a malomból a kamrába a legfontosabb táplálékunk? Mit jelent az, hogy ma szitálok, holnap sütök? Milyen fajta kenyeret lehet fogyasztani? Ki szegte meg?
Ez alkalommal megismerkedhetsz a hagyományos kenyér készítésével és a hozzá kapcsolódó szólásokkal, közmondásokkal, rítusokkal.

Ajánlott 1-4., 5-8. osztályosok számára.
 • Famegmunkálás
A foglalkozáson egy „múzeumi matematika óra”  keretében mutatjuk be a kádár- és az asztalos-mesterséget.  Kipróbáljuk, hogy mit jelent gyakorlat-ban az űrmérték, mikor használunk szemmértéket, és a zsebeinkben lévő apró tárgyak segítségével arányokat mérünk, geometriai formákat keresünk.

Ajánlott 1-4., 5-8. osztályosok számára.
 • Betegségek, népi gyógyászat
A foglalkozáson Szent Antal kultuszát, attribútumait és a nevéhez fűződő betegségeket mutatjuk be (anyarozs-betegség, Szent Antal tüze).

Ajánlott 5-8., 9-12. osztályosok számára.
 • Állatmotívumok (szarvasmotívum)
  A tevékenység során a múzeum tárgyain figyeljük meg az állatmotívumokat kiegészítve a gyerekek által ismert és ismeretlen irodalmi művekkel (állatok a textilen, kerámián, csempén, pásztorboton, agyag állatfigurákon, fém tárgyakon)

  Ajánlott 1-4. osztályosok számára.
 • Pásztorkodás
A foglalkozáson a gyerekek megismerkedhetnek a hagyományos csíki és csík környéki pásztorkodással, a pásztorkodás eszközkészletével és a jelrendszerével.

Ajánlott 1-4., 5-8. osztályosok számára.
 • Téli ünnepkör
A foglalkozáson karácsonyra készülünk.
A foglalkozás első részében a december 13-i Luca napjáról beszélgetünk, Luca napi széket készítünk, és a nap köré szerveződő szokásokat elevenítjük fel. A második részben a kalendáriumról, naptárakról, azok alakulásáról és a kalendáriumi év ünnepeiről beszélgetünk.

Ajánlott 1-4., 5-8., 9-12. osztályosok számára.
 • Boszorkányság, hiedelmek
Luca napja a legalkalmasabb arra, hogy a nagyobb diákokkal a boszorkányság hiedelem-köréről beszélgessünk. A diákok részt vehetnek egy igazi boszorkányperen.

Ajánlott 9-12. osztályosok számára.
 • Elvennéd-e/ férjhez mennél-e? – a szép nő és a szép férfi fogalma a higiénia, népi tisztálkodás tükrében
Ajánlott 1-4., 5-8., 9-12. osztályosoknak.
 • Hogyan gondolkodik a régész? – Ismerd meg a régészet kulisszatitkait a cseréptől a kiállított tárgyig
Ajánlott 1-4., 5-8., 9-12. osztályosoknak.
 • Tér és idő túra – archetípus- és szimbólumelemzés a kiállított tárgyak köré építve. 
Ajánlott 9-12. osztályosoknak.
 • Szita, szita péntek, szerelem csütörtök, dob szerda – a foglalkozás a hagyományos hétköznapi szokásainkra épül.
Ajánlott 1-4., 5-8., 9-12. osztályosoknak.
 • Hagyományos férfi mesterségek – a néprajzi kiállításon részletesen megfigyeljük a férfi mesterségek tárgyi világát, eszközkészletét.
Ajánlott 1-4., 5-8., 9-12. osztályosoknak.
 • Hagyományos női foglalkozások – a néprajzi kiállításon részletesen megfigyeljük a női mesterségek tárgyi világát, eszközkészletét
Ajánlott 1-4., 5-8., 9-12. osztályosoknak.
 • Növénymotívumok – a múzeum raktári és kiállított tárgyain figyeljük meg a növénymotívumokat
Ajánlott 1-4., 5-8. osztályosoknak.


Az eddigi foglakozások mellett, márciustól újabb tevékenységekkel várjuk a gyerekeket:
 •  „Ha egy tudja, titkos, ha kettő tudja, homályos, ha három tudja, világos. Mi az? Pletyka". Népköltészeti alkotások feldolgozása.
Ajánlott 5–8, 9–12 osztályosoknak.
 • Minden, ami Csíkszereda – helytörténeti vonatkozású foglalkozások.
Ajánlott 5–8, 9–12 osztályosoknak.
 • Hogyan készül egy kiállítás?
Ajánlott 5–8, 9–12 osztályosoknak.


A foglalkozásokról készült fotók, tematikus bontásban, megtekinthetőek a Média menüben.

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by