ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
DOB-BAN Ritmusfesztivál   

2010. augusztus 8.

A Mikó-vár udvarán zajlik az ötödik DOB-BAN Ritmusfesztivál. Délelőtt  11.00 órai kezdettel két workshop-ra kerül sor Julius Petrus és Cserey Csaba vezetésével, majd délután 16.30-től koncertek kezdődnek. Elsőként a Fading Circles, majd Turcza Hunor, a Macro World, az EZE, a Lighthouse, a szlovákiai Julius Petrus, majd Csíkszereda visszatérő vendégei, Harry Tavitian és Cserey Csaba lépnek fel, végül a Horváth Kornél és Orosz Zoltán duót hallhatjuk.

Program:
11:00   Julius Petrus (SK) - Workshop
12:00   Cserey Csaba - Workshop

16:30   Megnyitó
17:00   Fading Circles (RO)
17:30   Turcza Hunor (RO)
18:00   Macro World (RO)
19:00   EZE(ROLE)
19:30   Lighthouse (HU)
20:30   Julius Petrus (SK)
21:00   Harry Tavitian – Cserey Csaba (RO)
22:00   Horváth Kornél – Orosz Zoltán duó (HU)


A fellépőkről:

Fading Circles (Csíkszereda)
A progresszív metál zenét jatszó Fading Circles számos sikert, díjat tudhat maga mögött a különböző hazai és nemzetközi rockfesztiválokon. Ez alkalommal elhangzik néhány dalrészlet a zenekar repertoárjából, ahol előtérbe kerülnek a progresszív dobtémák, improvizatív elemekkel fűszerezve.                                     

Turcza Hunor(Csíkszereda)
“Kedvenceim újradobolása – A legmeghatározóbb kedvenc dalaim dallamát és a ritmusát kitalálták más muzsikusok, így könnyebb nekem átírni az egész ritmusvilágot. Úgy gondolom, megtehetem, mert ezen zenekarok ritmusvilágában nőttem fel és ez az a zenei műfaj, amit talán örökre fogok hallgatni és szeretni. Műsoromban hallhatnak Sepultura, Slayer, Deicide, Ganxsta Zolee, Rammstein, és más dallamokat. Nem kell meglepődni a gyors, érthetetlen ritmusváltásoktól, mert ez erről szól, ilyen a műfaj. “

Macro World (Románia)
A közel-keleti zenét, a latin ritmusokat a dzsessz muzsikával mesterien ötvöző Macro World együttest Emil Gherasim gitáros, zeneszerző (Psychosymphony), valamint – a bemutatásra nem szoruló – Cserey Csaba dobművész alkotják. A tavaly nyár végén alakult együttes rendszerint osztatlan sikert arat.

EZE - ROLE (Csíkszereda)
A Role zenekar ritmusért felelős tagjai Balazs Zoltán és Nagy Edina. Az tény, hogy ők a színpadon rendszerint a háttérben húzódnak meg, noha a Role sajátos hangzásának a kialakításában legalább akkora szerepük van, mint akármelyik frontembernek. Ez alkalommal előtérbe kerül hát a zenekar perkúciósa, Edina és Zoltán, a zenekar dobosa. A műsorba besegít a Role zenekar többi tagja is.                        

Lighthouse (Magyarország)
A budapesti Lighthouse zenekar színpadi megjelenésében látványos, hangzásában különleges, énekközpontú világzenét játszik, virtuóz szólistákkal és különleges hangszerekkel. Ezúttal a zenekar előtérbe helyezi dobosuk, Mády Kálmán ütőhangszeres bemutatóját különleges hanszereken (cahonga, udu, talking drum, stb). Tovabbá érdemes odafigyelnünk a Lighthouse perkúciósának, Kelemen Gábornak a tevékenykedésére is, aki a legváltozatosabb módon színesiti a zenekar produkcióját.

Julius Petrus (Szlovákia)
azaz Petrus Gyula 14 évesen kezdett dobolni Markus Tibor irányításával. Nemsokkal ezután Budapesten folytatta tanulmányait Kovács Gyula, majd később Szanyi János irányításával. 1993-ban végzett a híres Los Angeles-i Musicians Institute-on. Ezek után visszatért Szlovákiába, de közben majdnem minden közép-kelet-európai pop, rock és jazzhírességgel játszott, olyanokkal, mint ELAN, TEAM, Beata Dubasova, Peter Nagy, LBR, Adriena Bartosova, Juraj Burian, American Peter Cardarelli’s Comfort Zone, Alapi István. 1996-tól a világhírű SABIAN cintányérgyártó cég endorsere, nemrég pedig a FIDOCK dobgyár és a VIC FIRTH dobverőgyár is endorserévé választotta.

Harry Tavitian - Cserey Csaba (Románia)
A legjelentősebb kortárs román jazz-zenésznek tartott Harry Tavitian az európai zenekritikusok véleménye szerint is az új kelet-európai jazz megteremtői közé sorolható. A balkán izgalmas zenei kultúráját igyekszik a legteljesebb módon bemutatni. A muzsikát a túláradó energia, az éles improvizációk jellemzik, mesés keveréke a free jazznek és az etnónak. Cserey Csaba egyike a legkreatívabb jazzdobosoknak, az ütőshangszerek nemzetközileg elimert művésze. Koncertjeik a ritmus fiesztái, ahol a zenészek a show végére általában az ünneplő közönség sorai között találják magukat.

Horváth Kornél – Orosz Zoltán (Magyarország)
A két kiváló muzsikus, a világ egyik legnagyobb perkuciósa és Magyarország egyik legjobb harmonikása, 1999-ben találkozott először Zorán zenekarában, s majd egy évtizedig játszottak így együtt. Közben 2008-ban elhatározták, hogy duó felállásban is közönség elé lépnek. Zenéjük nehezen sorolható bármely zenei kategóriába, mivel produkciójukban fellelhető a klasszikus zene, a jazz és a folk elemei, igazi 21. századi zene. Repertoárjukban fontos szerepet kap az improvizáció, mely mellett hangszeres virtuozitásuk igazi energiabombaként hat a közönségre.


Bővebb információk: http://www.myspace.com/dobban, agora.alapitvany@gmail.com

Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by