ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Informatii
Contact
Hartă site
Canale RSS
Facebook
Youtube
Galeria de artă Nagy Imre   
Moștenirea lui Imre Nagy poate fi împărțită în două: opera artistică și moștenirea materială. Moștenirea materială a pictorului din Jigodin poate fi vizitat în cele șapte camere ale casei memoriale.

Obiectele care l-au înconjurat pe artist zi cu zi nu au fost mutate de la moartea sa, ele au fost numai completate cu obiectele aduse din locuința lui din Cluj. Puteți vizita una dintre cele mai complete colecții din regiunea Ciucului: începând cu țigările „Naționale” ale artistului nefumător, folosite în apicultură, până la ultimul său tablou, neterminat, am păstrat fiecare obiect ce făcea parte din viața lui.

Opera artistică pictorului din Jigodin

Caracterul lui ca artist este uneori controversat, personalitatea sa este însă dincolo de orice discuții. Opera sa artistică are o importanță deosebită pentru comunitatea noastră, întrucât ea determină conștiința și existența noastră. În decursul activității sale de 54 de ani, și-a păstrat întotdeauna independența sa. Atât ca artist, cât și ca gospodar era o personalitate determinantă pentru comunitatea căruia a aparținut. Deși recunoscut și apreciat atât în România cât și în Ungaria, nu a aparținut nicăieri. A studiat la Budapesta și la Kecskemét. Operele sale timpurii (de la începutul anilor 1920 până la mijlocul anilor 1940) poartă aceleași caracteristici stilistice ca și operele contemporanilor săi (Vilmos Aba-Novák, Erzsébet Korb, Károly Patkó, István Szőnyi).

Arta lui a fost caracterizată prin asimilarea și urmărirea mai multor curente. Îi plăceau operele artiștilor olandezi, în special cele ale lui Brueghel. Cu toate că n-a urmat nici unul din curentele artei plastice contemporane în mod conștient, Imre Nagy este considerat un pictor al secolului al 20-lea. Și-a schimbat de mai multe ori tehnica pictării, iar cu trecerea timpului tablourile sale au devenit tot mai suple și grațioase. La început și-a realizat tablourile în ulei cu tehnica impasto, folosind numai puține figuri, sau nici o figură deloc. A pictat mai ales peisaje, caracterizate printr-o compoziție realizată din perspectiva înălțimii unui zbor de pasăre, nuduri și portrete. După aceea au urmat scenele de gen și compozițiile tematice, realizate pe baza schițelor sale de xilografie. După perioada anilor cincizeci a fabricilor de zahăr și ciment și al stilului forțat al socialismului realist, realizează  compoziții libere având o tematică variată.

Desenele lui au fost făcute în creion, tuș sau cu alte tehnici. Și-a numit acuarelele "notițe" și le-a folosit ca atare. A pictat portrete, peisaje și scene de gen, realizate prin utilizarea multiplă a schițelor. A ales culorile conform schimbărilor frecvente ale efectelor de lumină din Ciuc. Pe compozițiile sale de mari dimensiuni le-a pictat pe pânză sau pe placă de furnir, de regulă în ulei. Subiectele compozițiilor au de obicei caracter narativ. Multe dintre operele sale parcă ar începe cu descrierea mediului, iar tema – satul, părțile satului, figurile – sunt așezate într-un peisaj de mare amploare. Lumina și spațiul erau foarte importante pentru el. În compozițiile sale tematice accentuează și prin dimensiunea figurilor: pe partea de jos a tabloului, în prim plan putem să vedem numai capul figurilor, pe când spre mijloc, în planul al doilea putem să vedem figuri din ce în ce mai mici, astfel intensificând profunzimea peisajului.

Imre Nagy areușit să atragă atenția posterității asupra sa datorită faptului că s-a gândit în comunitate. Operele sale le-a lăsat drept moștenire la trei orașe secuiești: 1949 pentru Sfântu Gheorghe (69 bucăți – Galeria de Pictură a Muzeului Național Secuiesc); în 1960 pentru Târgu Mureș (130 bucăți - Muzeul de Artă); în 1976 pentru  Miercurea Ciuc (6544 bucăți - Muzeul Secuiesc al Ciucului.) Următoarele muzee au cumpărat tablourile lui Imre Nagy (nu numai de la artist): Muzeul Literar Petőfi (35), Galeria Națională Maghiară (12), Muzeul de Artă din Cluj (8), Muzeul Bruckenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din București și Galeria Regală din Londra (4-4).

În totalitate 6810 de piese se află în colecții publice. Întreaga sa operă - de la cele mai mici schițe până la compozițiile cele mai grandioase - poate depăși 9000 de piese.

Adresa: Galeria Nagy Imre, 530122 Miercurea Ciuc, Str. Pictor Nagy Imre nr. 175
Tel.: 0266 372024
E-mail
: nagyimregaleria@csikimuzeum.ro

Program:
21 mai − 15 octombrie    marți− duminică: 900 − 1700

Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by