ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Permanente
Itinerante
Arhivă

Informatii
Contact
Hartă site
Canale RSS
Facebook
Youtube
La răscruce de drumuri - Istoria orașului Miercurea Ciuc   
Expoziția permanentă „Istoria orașului Miercurea Ciuc” a fost realizată în șapte săli, pe 500 m2 în urma a 5 ani de muncă muzeologică. În faza primară am efectuat cercetări științifice intensive, am discutat cu aproape o sută de furnizori de date, am strâns mai multe mii de obiecte direct de pe teren sau donate. Expoziția cuprinde perioada de la epoca medievală timpurie și până la 1989 aproape un mileniu, care în primul rând este dedicat localnicilor, vizează întărirea identității locale, deoarece fără cunoașterea trecutului este greu să construim viitorul.
Vizitatorul poate face cunoștință cu multe teme interesante, precum circumstanțele așezării secuilor ciucani, secretele franciscanilor din Șumuleu sau atmosfera târgurilor de odinioară. Poate afla de ce este amplasată o stemă de 150 de kg sub tavan, în ce haine defila conducătorul comitatului acum un secol, în ce sticle era îmbuteliată berea de Ciuc. E stupefiant distrugerea orășelului în secolul 20, totodată fascinantă reînnoirea continuă, voința de a trăi a comunității, diversele drumuri spre reușită.
Sute de obiecte originale povestesc despre trecut, impresia fiind completată prin povești de ascultat, filmulețe de vizionat, fotografii, machete. Informațiile apar în trei limbi și vă invităm la o aventură interesantă în trecutul comunității atât pentru copii cât și pentru adulți.
Muzeografi, restauratori, ingineri, constructori, arhitecți, editori, translatori, artiști plastici, cineaști, specialiști în reclame... și am mai putea continua enumerarea specialiștilor fără a căror muncă de înaltă calitate această expoziție n-ar exista.
Mulțumirile cele mai mari sunt pentru vechii localnici. Donațiile, sfaturile, amintirile lor au stat la baza colecției noastre despre istoria orașului, de unde am ales materialul expus.
Amplasarea orașului născut la răscrucea drumurilor a favorizat dezvoltarea, totodată aceste drumuri folosite și în scopuri militare au dus de mai multe ori și la distrugerea parțială al localității. Expoziția „La răscruce de drumuri – Istoria orașului Miercurea Ciuc” încearcă să vă prezinte istoria acestui oraș renăscut de fiecare dată.
Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by