ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Permanente
Itinerante
Arhivă

Informatii
Contact
Hartă site
Canale RSS
Facebook
Youtube
Istoria Cetății Mikó   

Castelul renascentist construit de Hídvégi Mikó Ferenc, prădată de hoardele turco-tătare în 1661 este reconstruit din ruine până în 1716 de către armata austriacă cu scop de cazarmă fortificată. Înainte de 1970 este folosită în scopuri militare, după care devine sediul Muzeului. O poveste de patru sute de ani se află aici, evenimentele petrecute și-au lăsat amprenta, suprapunându-se în straturi. Cu ocazia cercetărilor științifice trecutul se dezvăluie treptat: arheologii cercetează straturile din pământ, analizând obiectele găsite. Cu ocazia cercetărilor de parament istoricii de artă fac o muncă asemănătoare pe ziduri, stratigrafic (tencuieli, vopsiri, goluri înzidite, uși, ferestre, guri de tragere, scări).

Expoziția ne prezintă istoria primelor două secole a clădirii, prin obiectele găsite, elementele arhitectonice păstrate la locul original (in situ), într-un mod ușor de înțeles pentru toată lumea, cu ajutorul unor scurt metraje de epocă.

Prima sală

Majoritatea zidurilor sunt originale, cu o boltire ulterioară, în nișa ferestrei dinspre curte s-au păstrat mai multe straturi de tencuială și văriure de secol 17, pe primul dintre ele se văd fragmenele unei inscripții. Vitrina de stratigrafi e prezintă într-un mod jucăuș întâlnirea săpătorului cu diferitele obiecte de sub pământ.

Sala fântânii

Odinioară această sală era împărțită în mai multe încăperi, mărturii fi ind urmele zidurilor și boltirilor demolate, ușile transformate în ferestre. Latrina de secol 17, scara spre etaj, fântâna interioară cu modifi cările de secol 18 (canalul lateral) sunt elementele principale, iar obiectele găsite conturează viața de zi cu ci a fortifi cației de secol 17-18. Scurt metrajul de epocă ne prezintă o posibilă poveste a obiectelor găsite în puțul fântânii.

Sala bucătăriei

„Bucătăria mare” de secol 18 era probabil pentru a găti ofițerilor. În urma săpăturilor s-a găsit amprenta sobei și a cuptorului, respectiv baza pilaștrilor hornului deschis. Cu aceste elemente s-a făcut reconstrucția, care, împreună cu cămara învecinată ne cheamă la un tur gastronomic în timp. Scurt metrajul turnat la fața locului ne prezintă viața aglomerată de odinioară.

Bastionul

Ultima sală vă prezintă o istorie militară mai amplă. Prin armele de secol 15-19 vă prezentăm evoluția armamentelor, iar replicile fidele sunt palpabile. Evoluția, transformarea clădirii este prezentată cu ajutorul unei machete, a releveelor de epocă și a animației 3D.
Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by