ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Permanente
Itinerante
Arhivă

Informatii
Contact
Hartă site
Canale RSS
Facebook
Youtube
Artiști în zgomotul tunurilor. Transilvania în Primul Război Mondial   

25 mai - 30 iulie 2017.

Centenarul Primului Război Mondial a mobilizat istorici, istorici de artă și muzeologi din diferite țări. Scopul lor fiind reinterpretarea evenimentelor al căror efect se resimte și azi, precum analiza documentelor istorice și prezentarea publicului larg unor artefacte deja cunoscute sau rămase ascunse până acum. Până în prezent, au avut loc deja numeroase expoziții, conferințe și publicații de bază pretutindeni în lume, între altele în Ungaria și Transilvania/România.


Muzeul Secuiesc al Ciucului dorește să se alăture acestor evenimente comemorative prin expoziția prezentă. Doi oameni de știință excepționali, Murádin Jenő (Cluj-Napoca) și Szücs György (Budapesta) s-au angajat în selectarea unor opere de artă impozante, respectiv editarea unui catalog reprezentativ. Studiile și fragmentele documentelor de epocă publicate în catalog dezvăluie sentimentele, starea de spririt a oamenilor de odinioară, în situații de viață dramatice și excentrice. Publicația contribuie la interpretare cât mai complexă a operelor expuse.
Selecția ne îndreaptă atenția, în primul rând, spre teritorii transilvane, actorii principali ai expoziției fiind Márton Ferenc și Nagy István. Ambii artiști, pe lângă portretele eroilor de război, au imortalizat prin pictură și scene de luptă la care au fost martori. Dorința lui Márton Ferenc de a reda efectul exploziei grenadelor a rezultat în picturi impresioniste deosebite. Pictorii de război au fost trimiși pe diferite fronturi, astfel în imagini apar și unele locații din Galiția, Balcani sau Italia. Refugiații transilvani ai lui Jenő Remsey sau scenele de spital ale lui Valér Ferenczy surprind momentele războiului din spatele frontului. Sunt expuse totodată numeroase picturi semnate de Aurel Popp, artistul care într-un mod unic, în stilul său expresiv, a continuat să prelucreze traumele trăite chiar și după încetarea războiului. Operele lui Hans Eder sunt caracterizate de un mod de exprimare la fel de puternic. Vaszary János nu este ardelean. A ajuns pe câmpurile de luptă din Carpați în compania crespondenților și artiștilor de război. În 1916, în numeroase desene a capturat urmele distrugerilor masive care au avut loc în Miercurea-Ciuc. Operele de artă predate Muzeului Militar din Viena, prelucrând tema războiului, au fost apoi expuse pe timpul războiului în cadrul unor expoziții din Budapesta, Viena și Berlin. Posterul expoziției din 1917, la Budapesta a fost creat de Biró Mihály.
Expoziția actuală printre altele ridică întrebarea dacă operele de artă vizuală inspirate de experiența Marelui Război reprezintă o nouă etapă prosperă a picturii istorice, ori acestea sunt incluse pe paginile istoriei de artă datorită calităților lor estetice.

Muzeul Secuiesc al Ciucului
Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr. 2
Judetul Harghita, Romania

Galeria Nagy Imre
Miercurea Ciuc, Strada Zsögödi Nagy Imre nr. 175.

Galeria de pe strada Kossuth
Miercurea Ciuc, Strada Kossuth Lajos nr. 12, et. I.
Adresa postală:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judeţul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
Poiectul nostru EU:
Sponsorul principal:
Proiectul nostru cultural:
Susţinător:
Developed by Designed by