ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Állandó
Időszakos
Archívum

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Megmentett szakrális kincseink   
2013. június 22-től újra látogatható két év ideiglenes zárva tartás után!

A kulturális örökség részét képező értékek, kincsek megmentése felelősségteljes, nemes feladata az erre hivatottaknak. A restaurálás többek között kifinomult manuális képességet, végtelen türelmet, a tárgy iránti mély alázatot és tiszteletet követel.

Ugyanakkor, ehhez a tevékenységhez, elmaradhatatlan a tudományos és művészi megalapozottság, a történeti korok ismerete, a megfelelő technikák alkalmazása.

A kiállításon bemutatott tárgyak alapos dokumentálását, anyagvizsgálatot, fertőtlenítési, száraz- és nedves tisztítási, semlegesítési műveleteket, pergő festékréteg megkötését, a hiányzó részek kiegészítését, retusálását végezték el a restaurátorok.

A restaurálási folyamatok leírása és a fotódokumentáció által a látogatók és az olvasók egyaránt betekintést nyerhetnek a műhelytitkokba, megcsodálhatják, a kultúrtörténeti szempontból oly értékes 13-17. századi kéziratokat, töredékeket (köztük sok hungarika és unikum), 15-19. századi régi könyveket (bibliák, zsoltárok, domus históriák), 18-20. századi papír és pergamen okleveleket, valmint 17-20. századi szobrokat, táblaképeket, feszületeket, ikonokat, miseruhákat, búcsús lobogót, kehelyterítőt.

A papír és bőr alapú műtárgyakat Bendek Éva, a táblaképeket és szobrokat Mara Zsuzsanna restaurálta. A textíliák konzerválása közös munkájuk eredménye.

A kiállításhoz készült katalógus megvásárolható a múzeumi boltban vagy digitális változatban lapozható a Kiadványok menüben.Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by