ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Állandó
Időszakos
Archívum

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Csíki idők járása − Népi életképek a mindennapokból   
Látogatható 2014. január 31-től.

A Csíki Székely Múzeum néprajzi kiállítása a 19. század végének és a 20. század elejének − néhol napjainkig is fellelhető − paraszti világát mutatja be. A vidékre jellemző tárgyak által a csíki mindennapok sajátos élettereit járhatja be a látogató.

A kiállítás bevezető termében egy havasi esztenaépületet helyeztünk a figyelem fókuszába. Az érdeklődő betekinthet a havasi legelőn tartózkodó juhászok életmódjába, láthatja az esztena berendezését és azokat az eszközöket is, amelyeket mindennapi munkájuk során használtak.

Az esztena világától alig eltávolodva a mesterségek termébe érkezünk.  Az erdős természeti környezetnek köszönhetően terjedtek el Csíkban a fafeldolgozó és famegmunkáló férfimesterségek. Életszerűen, kisebb műhelyrészleteken belül tekinthető meg az ács, asztalos és kerekes mesterségek világa, egy helyen láthatóak az eszközök és a mesterek által készített termékek.

A kocsiszínben a gazdasági élet tárgyait mutatjuk be, itt a földművelés, az állattartás és a lakótérből kiszorult, elsődleges szerepüket vesztett, új funkcióban tovább élő tárgyakat helyeztünk el.

Végül az otthonosan berendezett lakásbelsőbe érkezve a női élettér tárul elénk. A háziiparra jellemző eszközöket mutatjuk be három generáció együttélésén keresztül. Megismerkedünk a gyapjúfeldolgozás főbb fázisaival, a korabeli használati bútorokkal. Itt kapnak helyet a tisztálkodási eszközök, és ez a tér szolgált a társas élet helyszínéül is.

A kiállítás támogatói:

      
      
 

Kapcsolódó: Múzeumpedagógiai foglalkozások >>>
Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by