ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Állandó
Időszakos
Archívum

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
Nézőpontok   
2017. augusztus 3. - október 1.

A Magyar Nemzeti Múzeum vendégkiállítása az első világháborúhoz kapcsolódó sztereofényképeket mutat be. A sztereofénykép egy különleges fotográfia, amely valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. A képpár egy speciális szerkezetben, a sztereoszkópban szemlélve egyetlen térhatású képpé olvad össze a képnézegető tudatában.


A vándorkiállításon külföldi cégek által kiadott világháborús sztereofényképeket mutatunk be, amelyek között azonban számos magyar vonatkozású felvétel is van. A fotókat nem illusztrációként kezeljük, hanem egyrészt történeti forrásként vizsgáljuk őket, másrészt pedig a történeti kutatás közvetlen tárgyává emeljük. Célunk, hogy a rendelkezésre álló források segítségével minél alaposabban körüljárjuk a fényképek keletkezésének történetét és/vagy feltárjuk a képek felhasználásának útjait.
A nezopontok3d.hu szervesen kapcsolódik a Magyar Nemzeti Múzeum és Felvinczi Sándor magángyűjtő közös kiállításához. Az első világháborús sztereofényképeket az anaglif technika segítségével bemutató NÉZŐPONTOK című kiállítás 2014 decemberében nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd ezt követően vidéki múzeumok látták vendégül. A székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi kiállításokat követően most a Csíki Székely Múzeum látja vendégül a nem mindennapi tárlatot.Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by