ROMÂNĂ | MAGYAR | ENGLISH

Állandó
Időszakos
Archívum

Információ
Kapcsolat
Oldaltérkép
RSS csatornák
Facebook
Youtube
A Mikó-vár története – médiamegjelenések   

Néhány médiamegjelenés A Mikó-vár története című állandó kiállításról:

Tárlatvezetés: A Mikó-vár története
Csíki Hírlap,  2012. november 22., 7. oldal

Közel fél éve nyitotta meg a Csíki Székely Múzeum A Mikó vár története című állandó kiállítását. Lapunk most arra vállalkozott, hogy egy sorozat keretében  észletesen ismertesse a tárlatot. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató kérdéseinkre válaszolva kalauzolja végig teremről teremre az érdeklődőket a vártörténeti kiállításon. Ezúttal az intézményvezetőt arra kértük, hogy bevezetőként számoljon be a kiállítás eddigi fogadtatásáról.

Kiállításlátogatás másként
Csíki Hírlap, 2012. június 6.

A Csíki Székely Múzeum tárlatait látogató iskolás csoportok már megszokhatták, hogy a látnivalók mellett – azok befogadását elősegítve – érdekes és szórakoztató múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. Nincs ez másként a Mikó-vár története című, a Csíki Székely Múzeum legújabb állandó kiállításán sem.

A Csíki Székely Múzeum Hargita Megye Tanácsával közösen korábban meghirdetett vártörténeti vetélkedőjére benevező egyik iskolából, a taplocai Xantus János Általános Iskolából érkezett csoporthoz csatlakoztunk, hogy részt vegyünk a Kádár Kincső múzeumpedagógus által tartott játékos és interaktív tárlatvezetésen.

Erdélyi múltidézés mai eszközökkel
Duna Televízió, Térkép, 2012. május 24.

Vártörténeti kiállítás nyílt a csíkszeredai Mikó-várban, a Csíki Székely Múzeumban. Az állandó tárlat nemcsak azért ritkaság, mert a műemlék épület négy évszázados történelmét idézi fel, hanem azért mert Erdély-szerte egyedülálló virtuális rendszer is segít a látogatóknak a történelmi időutazásban.
A Mikó-vár története, in situ
Csíki TV, 2012. május 21.

Hosszas kutató, előkészítő munkát követően május 19-én megnyílt Csíkszereda egyik legimpozánsabb épületét, a Mikó-vár történetét bemutató állandó kiállítás a Csíki Székely Múzeumban. A feltárt várbéli helyiségekben hitelesen, ugyanakkor majdhogynem kézzelfogható módon ismertetnek meg történelmi hagyatékunkkal, a vár életét meghatározó időszakokkal.
IN SITU
A várról a várban: megnyílt a Csíki Székely Múzeum legújabb kiállítása
Transindex.ro, 2012. május 21.

Most nem rangos magyarországi múzeumokból hoztak tárlatot, hanem végre saját tudományos kutatásaik eredményeit mutatják be. A Mikó-vár felújítása a kulturális tárca egyik legnagyobb megvalósítása volt.
Május 19-től látogatható a Csíki Székely Múzeum legújabb, A Mikó-vár története című állandó kiállítása. A kiállítás a régészeti és művészettörténeti kutatások eredményeit felhasználva jeleníti meg a Mikó-vár Bethlen Gábor korabeli, majd a 18. századi virágkorát.
Az eredeti helyszínen (in situ) mutatja be a vártörténet különböző fázisait, a korabeli tárgyi kultúrát, a hétköznapi élet aspektusait, a katonáskodás tárgyi világát – és teszi mindezt európai szintű kiállítási infrastruktúrával, innovatív módszerrel, újszerű látványvilággal.

bővebben >>

Feltárták a Mikó-várat
Új Magyar Szó, 2012. május 21.

A napokban készült el az a kiállítás, amely a Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-vár több feltárt termét, helyiségét mutatja be. A szombattól látogatható  állandó kiállítás olyan neves szakemberek vezetésével jött létre, mint Kaján Imre, a Zala Megyei Múzeum igazgatója, illetve Kósa Béla muzeológus. A kiállítás a huszonegyedik századi technológia segítségével nyújt bepillantást a 17. században épült vár történetébe.

bővebben >>

A Mikó-vár története: Ablak a 18. századra
Hargita Népe, 2012. május 21.

A következő látogatás időpontjáról tájékoztató kijelző, szemléletes rétegrendvitrin, a falkutatók által feltárt felület rétegeinek megmutatkozása – a húszpercenként induló látogatócsoportok ezekkel az elemekkel találkozhatnak a Mikó-vár történetét bemutató állandó kiállítás első termében. Az automatizált
rendszerű tárlatvezetés, a 21. századi újragondolt múzeumi világ péntektől várja a látogatókat, betekintést nyújtva A kút titkaiba és kóstolót adva a 18. századi osztrák katonai laktanya tiszti konyhájának remekeiből.

bővebben >>

Hétvégén nyílik a vártörténeti kiállítás
Csíki Hírlap, 2012. május 15.

Hamarosan ünnepelhet a Csíki Székely Múzeum, mivel egy körülbelül nyolcéves folyamat végére tehetnek pontot, szombaton délelőtt nyílik a Mikó-vár története című állandó tárlat. Természetesen teljes gőzzel zajlik a műemléképület felújítása is.

Igazából a felújítás és a tárlat szorosan összefügg, mivel amikor megtudtuk, hogy a vár restaurálására jelentős összeget kapunk a kulturális és örökségvédelmi minisztériumtól, kezdtünk nagyobb gőzzel dolgozni a vártörténeti kiállítás szervezésén is – fejtette ki honlapunknak Gyarmati Zsolt múzeumigazgató. A felújítás szerinte valósággal „katalizálta” a vártörténeti tárlatot, hisz a termeket előkészíthették a kiállításra, vagyis megfelelő feltételeket teremthettek a tárlat korszerű eszközökkel való ellátásához.

bővebben >>

Interaktív, látogatóbarát a készülő állandó kiállítás
Csíki Hírlap, 2012. február 24.

Körvonalazódik a Csíki Székely Múzeum vártörténeti kiállítása, már csak néhány tárlatrendezési munkálatot kell elvégezni. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató szerint most már biztos, hogy az állandó tárlat májusban nyílik meg.

A Mikó-vár története, in situ
Csíki TV, 2012. február 23.

Lázas készülődés előzi meg a Csíki Székely Múzeum legújabb, májusban nyíló állandó kiállítását, amely a Mikó-vár történetét in situ, vagyis ott, helyben fogja az érdeklődők elé tárni. Az innovatív, multimédiás rendszer révén a látogatók úgy érezhetik majd magukat, mintha néhány évszázaddal visszamentek volna az időben.
Fikció és hitelesség: film a kiállításban

Magyarmuzeumok.hu, 2012. február 23.

A magyarmuzeumok.hu felvetése a múzeum és film témában nem okafogyott, jóllehet eléggé kevés és egyáltalán nem egységes alapú a filmek alkalmazása a múzeumi kiállításokban. Ez az előbbi szempontból sajnálatos, az utóbbiból pedig igen örvendetes. Én magam már igen régen – 2001 óta – tervezek a kiállításainkhoz filmeket. (...)

Burleszk Csíkszeredán
A csíkszeredai Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó várban az ásatások során (feltárók Darvas Lóránt régész és Kósa Béla művészettörténész) előkerült a vár 17. századi kútja, abban pedig meglehetősen változatos 17–18. századi, egykor a kútba hullott tárgyakat – kulcs, pénzérme, pohár, kancsó, kályhacsempe – találtak, olyanokat, amelyeket (amúgy) minden történeti kiállításon látni lehet.

Mérnök a Zala megyei múzeumok élén II.
Museum.hu, 2011. november 13.

Interjúnk előző részében a frissen kinevezett megyei igazgató Zalával kapcsolatos terveiről beszélt. Kaján Imre ezúttal azonban kevésbé "hivatalos" oldaláról mutatkozik be nekünk. Az interjú befejező részében egy filmforgatás kulisszatitkaiba enged bepillantást; de megtudhatjuk azt is, hogy miként alkalmazza a leleményes muzeológus a fikciót a valóság leírására.
Jogos és divatos ma a "látogatóbarát múzeum" kifejezést hangoztatni. A jó kiállítás a látogatókért készül - közérthető, élvezetes, azaz "fogyasztható". Te azonban ezt igen különleges, egyedi módon képzeled el. Nálad a "piacképes termék" a leíró kartonnál kezdődik. Leginkább a tárgyak történeténél. Jó példa erre az általad legutóbb rendezett vártörténeti kiállítás, amely jövő év elején nyílik a Csíki Székely Múzeumban.


TÖRTÉNETEK A KÚTBÓL. Némafilmet és gasztro-mozit forgatnak a Mikó-várban
Transindex.ro, 2011. július 8.

A rövidfilmeket a Csíki Székely Múzeum őszi kiállításán vetítik, ahol kiderül: miért örvendenek a régészek, ha vécét találnak az ásatások során?
Kameraállványok és reflektorok egy 18. századi várparancsnoki irodában: a csíkszeredai Mikó-vár frissen feltárt termeiben a múlt és a jelen tárgyai keverednek izgalmas rendetlenségben, miközben mindent belep a közelben fúró-faragó munkásoktól származó finom, fehér por. A Csíki Székely Múzeum épülete egyszerre forgatási helyszín, régészeti ásatási terület és építőtelep – miközben persze múzeumi funkcióit is ellátja (a látogatók 18. századi múmiákat tekinthetnek meg).
Csíki Székely Múzeum
Csíkszereda, Vár tér 2.
Hargita megye, Románia

Nagy Imre Galéria
Csíkszereda, Zsögödi Nagy Imre utca 175.

Kossuth utcai galéria
Csíkszereda, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet
Postacím:
Muzeul Secuiesc al Ciucului
530132 Miercurea Ciuc, Piaţa Cetăţii nr.2
Judetul Harghita, Romania

Tel: (004) 0266-372024
Tel/Fax: (004) 0266-311727
Mobil: (004) 0753-073531

E-mail: info@csikimuzeum.ro
Web: www.csikimuzeum.ro
EU-s projektünk:
Kiemelt támogatónk:
Kulturális projektünk:
Fenntartónk:
Developed by Designed by