Közérdekű

Restaurálási műhelymunka I.

A Csíki Székely Múzeum 2022. március 21.-25. között szervezte meg az első restaurátor workshopját, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott. A workshop a múzeum restaurátor műhelyeiben valósult meg.

Az ötnapos programba 11 romániai szakember kapcsolódott be, a Maros Megyei Múzeumtól 2 személy, a temesvári Szépművészeti Múzeumtól 1 személy, a szucsávai Bukovinai Múzeumtól 1 személy, a jászvásári „George Enescu” Képzőművészeti Egyetem Restaurátor tanszékéről 2 személy, a nagyszebeni „Lucian Blaga” Egyetemről 3 személy. A Csíki Székely Múzeum részéről is 2 személy vett részt aktívan a programon.

A restaurátor workshop a festészetre irányult, melyen belül festészettechnikailag olaj vászonkép, lemezre festett olajkép, tojástemperával festett táblakép és polikróm faszobor színesítette a palettát, kronológiailag a középkortól egészen a 20. századig terjednek ki.

A beválogatott munkák:
1. Szent Mihály, polikróm faszobor, 15.sz. (ltsz.169)
2. Királyi ajtó (A négy evangélista, Angyali üdvözlet,18.sz.vége) (ltsz.nélkül)
3. Szentségimádás, olaj vászonkép, 18-19.sz.(?) (ltsz.200)
4. Nagy Imre: Ülő nő, olaj, lemez (ltsz.4572)

A műtárgyak nagy része nagyon rossz állapotban volt, restaurálásukban sok etikai és megoldásbeli probléma vetődött fel. A munkák teljes restaurálására nem volt elégséges az idő, de a szakmai tanácskozások, a közös munka előlendítette a folyamatokat.

A szakembereknek egy olyan közösségi teret tudtunk nyújtani a műhelymunka során, amely hiánypotló és reformáló egyben, reményeink szerint folytatni tudjuk az elkövetkező években is.


Támogató

Nemzeti Kulturális Alap

Futamidő

2022-03-21

2022-03-25

Összeg

1440000