Közérdekű

A Csíki Székely Múzeum eszközbeszerzése

A tárgyak állapotfelmérése, munka közbeni dokumentálása kihagyhatatlan. Múzeumi intézményként az alapos, kiváló minőségben történő fotódokumentálás rendkívül fontos részét képezi a munkavégzésnek, így kimondottan erre a területre erősítettünk rá a projekt megvalósítása során. 

Az eszközbeszerzés során fényképezőgépet, LED stúdiólámpát és alaptartozékokat (akkumulátor, akkumulátortöltő, memóriakártyák, lámpaállvány) vásároltunk. A fényképezőgép kiválasztásakor az elsődleges szempont az volt, hogy benti használatra, műtárgyak fotózására alkalmas legyen. Egy közepes árkategóriába tartozó Sony Alpha A7 III mellett döntöttünk, melynek funkciói megfelelnek az elvárásainknak. A készülék autofókusz-algoritmusai és a tökéletesített képfeldolgozó rendszere fokozza az automatikus élességállítás sebességét, pontosságát és követési teljesítményét. Élességállítása megbízhatóan teljesít akár -3 fényerőig. A stúdiólámpa választásakor figyelembe vettük, hogy a fény folytonos legyen, megfelelő erősséggel, színhűséggel és tartóállvánnyal rendelkezzen. 

A restaurátori munka, noha háttérmunka, a műtárgyak élettartamának meghosszabbítása, romlási folyamatainak lassítása, kiállíthatósága és tanulmányozhatósága a szakemberek megfelelően elvégzett tevékenységén múlik. Szám szerint 170 000 elemet számlál a múzeumi gyűjtemény. Ebből nagyon kevés tárgynak történt meg a szakszerű állapotleírása, dokumentálása. Ha megvan a megfelelő felszereltség, sokkal nagyobb az eredmény sikeressége. Az újonnan hadrendbe állított eszközök által az első eredmények már szemmel láthatók és a jövőre irányuló tervezésben is új perspektívák nyíltak.

Ezúton is köszönjük, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Nemzeti Újrakezdés Program I. keretében támogatta a Csíki Székely Múzeum digitalizációs eszköztárának bővítését. 


Támogató

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Futamidő

2021-01-01

2022-12-31

Összeg

700000