Közérdekű

A CSÍKI SZÉKELY MÚZEUM ESZKÖZBESZERZÉSE

Kulturális örökségünk hazánk és a határon túli magyarság múltjának, jelenének pótolhatatlan, egyedi, meg nem újítható forrása. A Csíki Székely Múzeum 93 éves fennállása során mindvégig az egyetemes történelem során felhalmozott kulturális örökség feltárásán, tudományos feldolgozásán, megóvásán, védelmén, fenntartható használatán és közkinccsé tételén fáradozott. 

A Csíki Székely Múzeum viszonylag nagy, 170 ezer elemszámú gyűjteménnyel rendelkezik, melynek darabjait napi szinten szükséges fotózni, műtárgyakat digitalizálni. Archívumunk bővelkedik fotózott és szkennelt digitális képanyagokban, melyek bár nem professzionális körülmények és eszközök segítségével készültek, rendkívül értékesnek mondhatók. A valóságos állapot visszaadásához és publikáláshoz viszont ezeket a képanyagokat szerkeszteni, utómunkázni kell. A professzionális képszerkesztés rendkívül erőforrásigényes, ami igen erős processzorral és videokártyával felszerelt számítógépet igényel sok memória és tárhely kíséretében. Ilyen, a követelményeknek megfelelő eszközzel a Csíki Székely Múzeum a projekt megvalósítása előtt nem rendelkezett. 

Az elnyert 1 millió forintból sikerült egy olyan számítógépet beszereznünk, amely hosszú éveken át megbízható társunk lesz a képfeldolgozásban, valamint kiadványok, katalógusok szerkesztésében. Az elmúlt közel egy évben, amióta megvan az eszköz, jelentős számadatokkal büszkélkedhetünk, amikben segítségünkre volt. A múzeum gondozásában megjelent 3 igen jelentősnek mondható kiadvány: a Patina 2, Mikó 400, Nagy István 150. A 3 kiadvány együttesen közel 4000 példányban került nyomtatásra és javarészük már el is kelt. A műtárgydigitalizálásban is jelentős az előrelépés, hiszen a nagyobb számítási kapacitásnak köszönhetően jelentősen csökkentek a feldolgozási idők. Lényegesnek tartjuk kiemelni, hogy a honlapunkra és közösségi médiafelületeinkre szinte naponta felkerülő bejegyzések képanyagainak szerkesztésében szintén ez a gép segít be. Az általa megszerkesztett képanyagokat, illusztrációkat az elmúlt egy évben a honlapunkon mintegy 10 ezerszer tekintették meg, Facebook-oldalunkon pedig 330 ezer alkalommal. Természetesen számos, általunk létrehozott képanyag a kiállításainkba is bekerül. A Csíki Székely Múzeumot az elmúlt 1 évben mintegy 33 ezer látogató kereste fel. Mindent egybevetve kijelenthetjük, hogy az új számítógép segítségével szerkesztett digitalizált anyagokból és kiadványokból 400-500 ezer személy direkt módon részesült. Ami pedig műtárgydigitalizálás terén nyújtott teljesítményét, jelenetőségét illeti, az szinte felbecsülhetetlen.

Ezúton is köszönjük, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Nemzeti Újrakezdés Program I. keretében támogatta a Csíki Székely Múzeum digitalizációs eszköztárának bővítését. 


Támogató

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Futamidő

2022-01-01

2023-06-30

Összeg

1000000