Kiállítások

Nézőpontok

A Magyar Nemzeti Múzeum vendégkiállítása az első világháborúhoz kapcsolódó sztereofényképeket mutat be. A sztereofénykép egy különleges fotográfia, amely valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról. A képpár egy speciális szerkezetben, a sztereoszkópban szemlélve egyetlen térhatású képpé olvad össze a képnézegető tudatában.


A vándorkiállításon külföldi cégek által kiadott világháborús sztereofényképeket mutatunk be, amelyek között azonban számos magyar vonatkozású felvétel is van. A fotókat nem illusztrációként kezeljük, hanem egyrészt történeti forrásként vizsgáljuk őket, másrészt pedig a történeti kutatás közvetlen tárgyává emeljük. Célunk, hogy a rendelkezésre álló források segítségével minél alaposabban körüljárjuk a fényképek keletkezésének történetét és/vagy feltárjuk a képek felhasználásának útjait.

A nezopontok3d.hu szervesen kapcsolódik a Magyar Nemzeti Múzeum és Felvinczi Sándor magángyűjtő közös kiállításához. Az első világháborús sztereofényképeket az anaglif technika segítségével bemutató NÉZŐPONTOK című kiállítás 2014 decemberében nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd ezt követően vidéki múzeumok látták vendégül. A székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi kiállításokat követően most a Csíki Székely Múzeum látja vendégül a nem mindennapi tárlatot.

Időpont

2017-08-03

2017-10-01

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Történelem, Fényképészet