Kiállítások

Megújuló épített örökségünk

Az épített örökség felkutatását és megmentését célzó magyar kormányzati program eredményeit bemutató kiállítás nyílik Megújuló épített örökségünk − Értékmentés a Kárpát-medencében címmel március 4-én, szerdán 18 órától a Csíki Székely Múzeumban.


A megnyitón a vendégeket köszönti Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere. A kiállítást megnyitja Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, majd Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója bemutatja be. Restaurátori és mesterség bemutatót tartanak Mihály Ferenc faanyag-restaurátor, Kiss Lóránd falképrestaurátor és Varga Sándor zsindelykészítő. Közreműködnek Antal Tibor énekes és Molnár Szabolcs népzenész.

A Határainkon túli magyar vonatkozású kulturális örökség megóvása és felújítása című projekt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma finanszírozásával, a Teleki László Alapítvány bonyolításában valósult meg. A projekt keretében több mint 300 épületen folytak állagmegóvási és restaurálási munkálatok, és sor került közel 30 műemlék teljes körű felújítására.

A tárlat tablóin csupán néhány látható abból a 350 műemlékből, amelyen az elmúlt években munkálatok folytak. A kiállítás a tablók mellett igazi kuriózumokkal is szolgál. Az eredeti mérettel megegyező fotómásolatban látható az éppen restaurálás alatt lévő székelydályai református templom festett famennyezetének néhány kazettája és karzatának mellvédje, megtekinthetők a kárpátaljai Visk református templomának gyönyörűen kifestett barokk padjai. Látható a huszti református templom helyreállított toronysisakjának egyik fiatornya és a gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyház falait díszítő kőfaragott domborművek másolata.

A határon túli örökség projekt GoogleMaps térképe >>>
Az előugró ablakban látható a műemlékek fényképe, leírása és az elvégzett munkák összefoglalója. A program fejlesztés alatt áll.

A kiállítás létrehozói: Teleki László Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarság Háza.

Időpont

2015-03-04

2015-04-19

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Műemlékvédelem