Kiállítások

Az első világháború

Az első világháború id. Kováts István fotográfus szemével

Az első világháború idején Székelyudvarhelyen a 82. császári és királyi gyalogezred állomásozott, amelyben Udvarhely- és Csík megyei fiatalok szolgáltak. A 82-es gyalogezred katonája volt id. Kováts István székelyudvarhelyi fényképész is, a Kováts Fényképészet alapítója. Már a háború első évében besorozták és kinevezték a gyalogezred fotósának.

A fiatal székelyudvarhelyi fényképész a 82-es gyalogezreddel bejárta a galíciai-, romániai- és észak-olaszországi frontvonalakat, a háborús övezet településeit. Képei által megörökítette a bakaélet minden formáját. Megjelenik a lövészárok, a csapatvonulás, a parancskihirdetés, a sorakozás, az őrség, a játék, a pihenő, az étkezés, a mise, a halál, a temetés. A kor háborús fényképészetéhez hasonlóan nála is felbukkannak az új témák: a romok, a gépi roncsok, a halál borzalmas képei, a temetés mindennapisága. Emellett a modern háború új technikai találmányait is lefényképezte: repülőket, harckocsikat, páncélos járműveket. Különlegességeként bemutatásra került néhány olyan sztereófotó, amelyek a fényképezés hajnalán háromdimenziós módszerrel készültek.


Az ötven fényképből álló tárlat anyagát a Kováts Fényképészet saját gyűjteményéből válogatta. A családi fényképészműhely 1876-ban Székelyudvarhelyen létesült, amelyben négy nemzedéken át apáról-fiúra örökítették a fényírók tudását. Így lett Európa egyetlen, ma is működő napfény műterme a Kováts Fényképészet.

Szervezők: Csíki Székely Múzeum, Kováts István Fotóarchívum Egyesület, Kováts Fényképészet.

Időpont

2015-01-23

2015-02-15

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Történelem