Kiállítások

Megmentett szakrális kincseink

A kulturális örökség részét képező értékek, kincsek megmentése felelősségteljes, nemes feladata az erre hivatottaknak. A restaurálás többek között kifinomult manuális képességet, végtelen türelmet, a tárgy iránti mély alázatot és tiszteletet követel. Ugyanakkor, ehhez a tevékenységhez elmaradhatatlan a tudományos és művészi megalapozottság, a történeti korok ismerete, a megfelelő technikák alkalmazása. A kiállításon bemutatott tárgyak alapos dokumentálását, anyagvizsgálatot, fertőtlenítési, száraz- és nedves tisztítási, semlegesítési műveleteket, pergő festékréteg megkötését, a hiányzó részek kiegészítését, retusálását végezték el a restaurátorok.

A restaurálási folyamatok leírása és a fotódokumentáció által a látogatók és az olvasók egyaránt betekintést nyerhetnek a műhelytitkokba, megcsodálhatják, a kultúrtörténeti szempontból oly értékes 13–17. századi kéziratokat, töredékeket (köztük sok hungarika és unikum), 15–19. századi régi könyveket (bibliák, zsoltárok, domus históriák), 18–20. századi papír és pergamen okleveleket, valamint 17–20. századi szobrokat, táblaképeket, feszületeket, ikonokat, miseruhákat, búcsús lobogót, kehelyterítőt.

A papír és bőr alapú műtárgyakat Benedek Éva, a táblaképeket és szobrokat Mara Zsuzsanna restaurálta. A textíliák konzerválása közös munkájuk eredménye.

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Restaurálás