Események

Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Csíkszereda nem véletlenül vállalta fel évtizedekkel ezelőtt a régizenélés felkarolását, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Joannes Kájoni (1629–1687).

A régizenét, a mindenkori szervezők, letűnt korok – a középkor, a reneszánsz és a barokk kor – zenei alkotásaiként értelmezik, melyeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adnak elő.

A fesztivált a diktatúra idején 1986-89 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével.

Az elmúlt években a fesztiválra számos európai országból érkeztek előadók, közöttük a régizenei szakma legkiemelkedőbb európai mesterei.

A fesztivál továbbképzési lehetőséget is biztosít a zenészek számára: programjában 2008-tól helyet kap a Régizene Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal.

2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA, http://www.rema-eemn.net/eng/)

A '80-as évek fesztiváljainak arculatát Mérey András képzőművész tervezte. Az ő emlékének adózva a szervezők a fesztivál emblematikus figurájának választották a fuvolás kisfiút.


Szervező weboldala

Időpont

2021-07-10 — 2021-07-18

Helyszín

Mikó-vár

Szervező

Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa