Események

Csíki várórák – Mindennapi élet 16-17. sz. Csík

A történeti kutatásnak egyik legizgalmasabb témája az emberi hétköznapok megismerése, a különböző korszakok mindennapjainak megértése. A 21. század emberei nehezen tudják elképzelni, hogyan élhettek 100 évvel ezelőtt, ennél már csak az lehet bonyolultabb és komolyabb tudást, esetleg kreativitást igénylő, amikor a 400 évvel ezelőtti társadalmat próbáljuk elképzelni.

Ha egyszerűsíteni akarnánk, és egyben közhelyeket használni, azt mondhatnánk, hogy mivel a történelem ismétli önmagát, ezért hasonló történetek zajlottak akkoriban is. Voltak vezető tisztségviselők, de a társadalomnak más rétegeit is megkülönböztethetjük, akik anyagi szempontból is más szinten álltak.

Különböző törvénymódosítások a társadalomban akkor is ellenállásba ütköztek, ennek olykor fizikai megnyilvánulásai is voltak. A vezető személyek sok esetben visszaéltek hatalmukkal, ugyanakkor ők képviselték azt a réteget, akik a korszak legfőbb egyházi támogatói is voltak, másrészt a reprezentációs igényeiknek köszönhetően a múzeumok olyan kincseket őriznek, melyek egyben a kor divatját is tükrözik.

Az előadás kísérletet tesz a fejedelemségkori csíkszéki társadalom bemutatására, azaz arra a kérdésre igyekszik választ adni, hogy miként éltek eleink.

Április 19-én, 18 órától a Mikó-vár protokolltermében dr. Karda-Markaly Aranka történész Mindennapi élet és anyagi kultúra a 16–17. századi Csíkszéken címmel tartja meg az eseménysorozat negyedik előadását, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

A RÉSZVÉTEL INGYENES!

Időpont

2023-04-19 18:00

2023-04-19 20:00

Helyszín

Mikó-vár

Témakör

Történelem